Bieten Kvas met Sinaasappel & Gember, een Super Tonic!
Bietjes zitten tjokvol met voedingsstoffen en zijn op zich al haast een superfood te noemen. Ze zitten bomvol vitamines, talloze mineralen en ook nog eens stoffen die ontstekingsremmende mechanismen in het lichaam ondersteunen, vrije radicalen helpen bestrijden en het lichaam helpen te ontgiften. Als je deze (meestal) rode knollen dan ook nog eens gaat fermenteren, dan krijg je een een gezondheidstonic waar je ‘u’ tegen zegt: bieten kvas!

Bieten kvas?
Kvas, ook wel geschreven als kvass of kwas is een gefermenteerde drank uit oost-Europa en wordt in Rusland dagelijks gedronken. Het wordt gebrouwen van oud brood, maar kan ook van bieten of vruchten gemaakt worden. Als het van bieten wordt gemaakt krijg je alle gezonde eigenschappen er nog eens bij, naast de gezondheidsbevorderende eigenschappen van een gefermenteerde drank.
Vroeger dronk men gefermenteerde dranken in plaats van water, omdat dat veiliger was. Water was vaak vervuild en vol ziektekiemen. Hier in Nederland dronk men slap bier, ook de kinderen en in Rusland en de Ukraine dronken ze kvas.
Tolstoy beschrijft hoe Russische soldaten een beker vol kvas dronken voor ze van hun barakken de straten van Moskou opgingen tijdens een cholera epidemie. Omdat kvas je beschermt tegen infectieziektes hoefde ze zich niet druk te maken over het delen van de beker. (Bron)
Waarom bieten kvas?
Bieten hebben allerlei gezondheidsbevorderende eigenschappen, als je die dan ook nog gaat fermenteren, wordt het effect verveelvoudigd en bovendien zijn de suikers dan grotendeels omgezet, want van zichzelf bevatten bieten heel wat suikers.
Enkele gezondheidsbevorderende eigenschappen van bieten kvas op een rij:
Lever tonic
Traditioneel wordt bieten kvas gebruikt als een ondersteunende tonic voor de lever. Het helpt de lever bij zijn ontgiftings taken en kan daarom bijvoorbeeld ook goed worden ingezet bij mensen die worden behandeld met chemotherapie en bestraling. Het helpt de negatieve effecten van die behandelingen te verminderen.
Bloed tonic
Bietjes zijn goed voor alles dat met bloed te maken heeft. Het hoge ijzergehalte in bietjes zorgt ervoor dat er meer zuurstof door het bloed vervoert kan worden. Bietjes bevatten aanzienlijke hoeveelheden betalaïnes, dat is de kleurstof die bietjes rood (of geel) kleurt. Deze betalaïnes zijn een variatie van het aminozuur choline en choline regelt de homocysteïne niveaus, waardoor aderverkalking wordt voorkomen. Bovendien zorgen de hoge gehaltes aan betalaïnes ervoor dat ontstekingsreacties worden tegengaan.
Ondersteunend voor de spijsvertering
Net als andere gefermenteerde producten, helpt kvas bij de spijsvertering. Het voegt allerlei enzymen en nuttige bacteriën (probiotica) toe, die weer een gunstig effect op de darmflora hebben. Ook de betalaïnes ondersteunen de spijsvertering, omdat deze stoffen de aanmaak van spijsverteringssappen stimuleren.
Galblaas
Een uitstekende tonic voor het ondersteunen van de galblaas of juist voor diegenen zonder galblaas, omdat het helpt gal te verdunnen. Als gal namelijk te dik is, raken de lever en de galblaas verstopt met alle gevolgen van dien.
Tegen Kanker
Er zijn aanwijzingen dat de betalaïnes uit bietjes ingezet kunnen worden tegen kanker. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat wanneer betalaïne aan een tumor wordt toegevoegd, dit er voor zorgt dat de tumor minder snel groeit.
Elektrolyt
Net als andere gefermenteerde dranken, is bieten kvas een drank met elektrolyten (opgeloste zouten). Die elektrolyten zorgen ervoor dat je vocht beter vasthoudt dan wanneer je enkel water zou drinken. Niet voor niets zijn gefermenteerde dranken de traditionele sportdrankjes!
Zelf Kvas maken!
Je kunt Kvas maken met of zonder wei. Het recept hieronder is zonder wei.
Ingrediënten
Een inmaakpot van 2 liter
genoeg bieten om de halve pot te vullen (ongeveer een pond)
stuk gember van zo’n 2 à 3 cm
gefilterd water
Keltisch zeezout (20 gr. per liter water)
1 biologische sinaasappel
Werkwijze
1. Was de bieten schoon, maar schrob en boen ze niet te grondig schoon, je wilt de bodembacteriën behouden en snijd ze in stukken.
2.Snijd de gember in plakjes en doe deze samen met de bieten in de inmaakpot.
3.Maak een zoutoplossing door 40 gram zout in 2 liter water op te lossen en giet dit bij de bieten tot ongeveer 5 cm onder de rand.
4.zet de pot 3 weken weg op een donkere plek.
5.Proef de kvas of deze goed is, het moet niet te zout smaken. Als het nog te zout is, dan moet je ‘m langer laten staan.
6.Mocht er een wittig laagje op de bovenkant zitten of schuim, schep dit er dan voorzichtig af. Dit wordt kaam genoemd en is geen kwalijke schimmel, maar kan wel de smaak beïnvloeden.
7.Als de drie weken voorbij zijn en de kvas smaakt niet al te zout, dan is het tijd voor de tweede fermentatie.
8.Rasp de sinaasappel schil (alleen het oranje deel, niet het witte meeraspen, dat smaakt bitter) en pers deze uit.
9.Doe de rasp en het sap bij de kvas en laat nog een dag of 2 fermenteren.
10.Nu kun je je de kvas zeven en overdoen in een fles met beugelsluiting of in een inmaakpot.
11.De bieten kun je eventueel gebruiken voor een tweede keer. Als ze heel bleek zijn geworden, kun je ze het best op de compost hoop gooien en opnieuw beginnen.
12.Op je gezondheid!
Doe het rustig aan en begin met een klein beetje en bouw dat dan op naar 120 ml. per keer. Drink het bijvoorkeur ‘s morgens op de nuchtere maag en ‘s avonds na de maaltijd. Wees niet verbaasd als je urine en ontlasting purperrood zijn de volgende dag!
Deze informatie komt van deze website.
terug naar ‘darmen’