Botontkalking de voordelen van gelatine

Ik vond gelatine nooit echt iets om wild van te worden. Ik dacht dan met name aan de knalgroene jello pudding die eigenlijk geen smaak hadden, behalve dan een ‘suikersmaak’. Dan heb je die rare vellen die bij mij altijd gingen klonteren. En agar agar zie ik ook als gelatine, maar dat is geen gelatine, al werkt het wel als gelatine. Dat moet je niet teveel gebruiken in een recept, want het smaakt gek.

Collageen!
Echte gelatine is geen agar agar en ook geen knalgroene jello. Echte gelatine wordt onttrokken uit dierlijk collageen, dat je bijvoorbeeld vindt in botten, weefsels en kraakbeen. Je verkrijgt deze gelatine door de botten een hele lange tijd te laten trekken in heet water, zoals in bouillon dus. Normaal gesproken, voor de gelatine in de winkel, wordt dit verder ingedikt en gedroogd, dan krijg je het bekende poeder.

Best gezond eigenlijk!
De eerste keer vond ik het gek om te horen dat gelatine eigenlijk heel gezond is. De echte dan. Gelatine schijnt best handig te zijn voor een heel aantal dingen. Gelatine zorgt voor een meer gebalanceerde eiwitinname in ons dagelijks dieet, wat weer helpt bij verschillende functies in het lichaam.

  1. •een gezonde huid: natuurlijk zien we al die dure cremes voorbij komen met hun collageen uitspraken. In gelatine zit veel collageen, wat dus goed is voor je huid. Het maakt je huid elastisch en zorgt voor nieuwe huidcellen.
  2. •anti-aging: gelatine zorgt ervoor dat je huid er lekker jong uit blijft zien. I want that.
  3. •antirimpel
  4. •goed voor botten, tanden, haar en nagels
  5. •tegen cellulitis: wederom de huid & elasticiteit
  6. •tegen striae
  7. •goed voor de darmen
  8. •helpt de lever

Kom maar op met die elastiek!
Ik vind het zelf weer interessant zo op het einde van mijn zwangerschap, elke vrouw hoopt deze toch door te komen zonder vervelende striae. Die buik groeit en groeit maar en de huid moet maar zo soepel en elastisch zijn als de baby het wil hebben. Je hebt het niet voor het zeggen, maar ik vind het prettig om er zelf ook wat aan te doen, dus ik ben de gelatine ingedoken (niet letterlijk). Maar dat terzijde. Daarnaast is het gelukkig gewoon iets heel gezonds, dus het past prima.

Gezonde gelatine van gezonde dieren
Niet elke gelatine is geschikt om er daadwerkelijk van te profiteren qua gezondheid. Gelatine wordt doorgaans gemaakt van afvalvlees. Ik vind dat eerlijk gezegd viezer klinken dan het is, je houdt tenslotte botten en huid over na slachten en je kunt dat weggooien, je kunt er ook gelatine uithalen en dat gebruiken. Nu is mijn subtiele mening dat ik niet gezonder word van iets dat niet gezond is. Daarmee bedoel ik de dieren uit de bio-industrie. Ik ben niet tegen vlees, maar wel tegen dat vlees. En ook tegen alles wat daarvan gemaakt wordt. De gelatine dus ook. In mijn ogen krijgen gezonde dieren geen antibiotica en andere standaard medicijnen en krijgen ze wel voeding die ze van nature behoren te eten (gras bijvoorbeeld) en hebben ze beweging in die benen. Alleen bij dit soort dieren heb ik het idee dat het ook daadwerkelijk gezond is.

Hoe krijg je gelatine in je dieet?
De allerbeste manier is om zelf bouillon te trekken van de botten van grasgevoerde, gezonde dieren. Je kunt dit verwerken in je maaltijden, soep, maar je kunt ook gewoon zo een bekertje drinken. Ik heb zelf sterke voorkeur voor zelfgemaakte kippenbouillon (zoooo lekker!), maar ik merk wel dat runderbouillon wat goedkoper te verkrijgen is. Gelatine van grasgevoerde koeien kun je kopen bij iherb. Ik heb dat nu, ik vind het wel leuk om mee te experimenteren.
Als je echt gelatine aan je voedingspatroon wilt toevoegen, vind ik zelfgemaakte bouillon verreweg de beste keuze. Maar die poeder is wel leuk om snoepjes e.d. mee te maken. Ik ga er dus mee experimenteren, mijn eerste fruitgummies zijn gemaakt!
Zie hier mijn recept voor zelfgemaakte runderbouillon. Het is echt heerlijk, zo rond 16.00 uur doet het me zeker denken aan een Cup-a-soup moment, behalve dan dat dit gezond is en al eeuwenlang wordt gedaan door mensen, en Cup-a-soup niet.

Ren naar de winkel!
Of nee. Nog veel belangrijker, doe wat je leuk vindt. Ik vind gelatine geweldig om mee te experimenteren en superlekker. Het is gewoon zo’n ingrediënt dat heerlijke opties biedt, waar ik direct allerlei leuke ideetjes van krijg. Ik herken nog van mijn superfood-uitprobeer-fase dat ik weer wat las en dacht: dat moet ik ook! Om vervolgens die dure dingen te kopen en het in de kast te zetten. Of nog zo’n poeder aan de rij met poeders voor je smoothie. Dat doe ik nu niet meer en ik schrijf mijn tips niet omdat ik vind dat iedereen dat moet doen. Maar leuk en lekker is het zeker, zowel de bouillon als de mogelijkheden met de poeder.

Tekst geleend van Sharon van Voedzo.nl

Terug naar ‘Botontkalking