Bijnieren en schildklier

Bijnieruitputting: De luidruchtige, stille epidemie – door Mike Donkers
Een schrijven over bijnieruitputting, waarom dat zo funest is en de oorzaak van heel veel kwalen/ziektes. Lees hier verder…….

Vragenlijst bijnieruitputting:
Hier vind je een vragenlijst en puntentellingslijst om te kijken of je wel of geen bijnieruitputting hebt.

Plan van aanpak bij schildklierproblemen:

Darmen helen:
Bottenbouillon
Kefir en/of andere probiotica
Vlees, vis, eieren, groenten en enig zuur fruit
Geen onoplosbare vezels en niet te veel oplosbare vezels, geen rauwe groenten.
Geen granen, pseudo granen, noten of bonen
Veel dierlijk vet (of kokosvet), minder eiwit en weinig koolhydraten

Lever reinigen:
Lever/galblaas reiniging
Maria distel
Alpha liponzuur
Extra selenium
glutathion optimaliseren
rauwe melk en kefir
Vitamine C
N-acetyl cysteïne

Bijnieren ondersteunen
Vitamine C
Sole
Stress reductie
Geen koffie of andere oppeppers
etc

Schildklier ondersteunen
omega 3 vetzuren (levertraan)
vitamine A (lever en levertraan bv)
Selenium en jodium
Kokosolie
Extra B1,B2,B3,B6
B12 en foliumzuur, zeker indien je ook last van maagzuur hebt
Magnesium
Zink en koper (runderlever)
——

Wim Hof Methode
Een therapie die je niets kost maar veel kan betekenen voor je gehele lichaam is de ‘Wim Hof Methode’. Je kunt het in je eigen tempo en huis doen.
De methode bestaat uit 3 pijlers: ademhalingen, koude training en mindset. Ga het gewoon doen en kijk wat het voor je betekenen kan. Wat heb je te verliezen.
lees hier meer…..
——–

Waar zit jodium allemaal in:
www.westonaprice.org/translations/the-great-iodine-debate-dutch-translation/

Over hartkloppingen en de schildklier:
Gisteravond kwam ik (Mike) in het afsluitende vragenrondje in Eindhoven (lezing) tot het volgende inzicht:

Kokosolie stimuleert de schildklier. Hoe dit precies biochemisch in z’n werk gaat weet ik niet, maar het stimuleert de schildklier. De schildklier gaat zich hierdoor ontgiften en schopt foute halogeenelementen eruit als chloor, bromide en fluoride. Deze komen tijdelijk in het bloed terecht om ontgift te worden door de lever en de nieren, je centrale ontgiftingsorganen. Deze tijdelijke bloedvergiftiging met zware metalen is een enorme belasting (stress!) voor je bijnieren, waardoor deze alarm slaan en je hartkloppingen krijgt.

Het is exact dezelfde reactie als die sommige mensen vertonen op suppletie met jodium! Vervolgens krijgt de jodium de schuld en heb je een ‘jodiumallergie’. Binnenkort zullen er alternatieve therapeuten je wijsmaken dat je een ‘kokosallergie’ hebt. In werkelijkheid zijn het extreem helende voedingsstoffen die een heftige ontgifting van foute halogeenelementen teweegbrengen. De truc is niet om kokosolie en/of jodium te vermijden, maar de dosering binnen de perken te houden, zodat de ontgifting minder heftig verloopt.
Mike
——–

Een reactie van Mike op iemand die vragen heeft over histamine en slechte darmwerking. Hier speelt bijnieruitputting een belangrijke rol in:

Welkom, Marjolein! Jij heb een extreme variant van wat mij ooit ook mankeerde en waarom ik deze zoektocht naar gezondheid d.m.v. voeding ben aangegaan. Mijn klachten van weleer:

– veel, vaak en lang ziek
– voedselintoleranties en -allergieën
– permanent (365 dagen per jaar) neusverkouden
– hooikoorts, het ene jaar erger dan het andere
– slecht tegen fel licht kunnen
– overal jeuk op mijn lichaam
– onrustig en opvliegerig

Al deze klachten kun je samenvatten onder de noemer histamine. Wat de bijnieren hiermee te maken hebben is dat de bijnieren een histamine-oplossend enzym produceren genaamd histaminase. In het geval van verzwakte bijnieren gebeurt dit te weinig en krijg je dus overmatige histaminereacties. Sowieso horen je bijnieren het immuunsysteem (histamine is een immuunreactie) binnen de juiste proporties te houden d.m.v. cortisol, want anders slaat je immuunsysteem op hol.

In jouw verhaal herken ik al deze verschijnselen, dus prioriteit nr. 1 is het ondersteunen van de bijnieren d.m.v. dierlijk bijnierextract. Hierover valt op dit forum ongelooflijk veel te lezen, incl. gebruikerservaringen. De zoekfunctie van het forum laat te wensen over, dus beter in Google ‘bijnieren westonprice.nl’ of ‘bijnieruitputting westonprice.nl’ of ‘bijnierextract westonprice.nl’ typen.

Daarnaast is het van belang om je bijnieren te voeden met de juiste voeding. Alle hormoonklieren draaien op verzadigd vet, cholesterol, eiwitten en mineralen. Vette, dierlijke producten van de juiste kwaliteit (geen bio-industrie!) en Keltisch zeezout (www.keltischzeezout.com) dus. Pinklady waarschuwt terecht voor het feit dat je dergelijke zware voeding wel eens niet goed zou kunnen verteren en spreekt over ‘GAPS-plus’. Dit is niets meer dan zo veel mogelijk vloeibare voeding in de vorm van beestenbottenbouillons (met gepureerd of flink mals gekookt vlees), yoghurtsmoothies, melk- of waterkefir, rauwe melk, etc. Spijsvertering is niets anders dan vast voedsel vloeibaar maken, dus als je je voedsel al vloeibaar tot je neemt sla je de spijsvertering zo goed als over, waardoor deze rust krijgt en op basis van de geconcentreerde, vloeibare voedingsstoffen kan helen. De ‘plus’-factor’ zit hem in de toevoeging van glutenvrije granen (witte rijst, quinoa, gierst, boekweit, amarant) om te voorkomen dat je te weinig koolhydraten binnen krijgt.

Jouw therapeut heeft gelijk om je gekookte groente aan te raden i.p.v. rauw, maar die volle granen gaan je echt niet helpen. De sennapeulen evenmin. En 4 stuks fruit per dag? Stop maar rigoureus met alle fruit, want modern, doorgekruist fruit komt neer op niets minder dan suikerwater.

Je bent in dit stadium ook gevoelig voor allerlei theorieën over voeding met betrekking tot jouw klachten. Ongetwijfeld zul je ook al terecht zijn gekomen bij de theorie van ‘biogene aminen’ en daaraan gekoppeld een histamine-arm of -vrij dieet. Didy van der Veer propageert deze theorie in Nederland. Dit is een heilloze weg. Uit jouw verhaal blijkt wat een vermijdingsstrategie teweegbrengt:

reageer nu ineens ook op wortel, appel, peer, terwijl deze niet histaminerijk zijn, maar ben allergisch voor boompollen in geringe mate en in erge mate allergisch voor graspollen… en dat geeft kruisreacties…

Eliminatiediëten maken je spijsvertering niet sterker, maar zwakker, zoals je nu zelf ook ervaart. Je moet niet wegvluchten van het probleem, maar het juist aangaan. Alle voedselintoleranties en -allergieën hebben te maken met bepaalde eiwitten in bepaalde voedingsmiddelen, in dit geval de biogene aminen. De oorzaak zit hem dus in een slechte eiwitvertering. Deze eiwitten vermijden lost wellicht de triggers (symptomen) op, maar de oorzaak zit hem in te weinig maagzuur.

Eiwitten zijn de grootste moleculen in ons voedsel en ze lossen alleen maar op in een badje met zoutzuur (maagzuur). Je hebt dus te weinig maagzuur. En daarmee komen we weer uit bij…de bijnieren. Een van de klassieke symptomen van verzwakte bijnieren is te weinig aanmaak van maagzuur. Als het lichaam te weinig maagzuur heeft kan het eiwitten niet goed verteren en ontstaan er gist- en rottingsprocessen in de maag en darmen, met gasvorming tot gevolg (vandaar je opgezette buik). Indien er sprake is van te weinig maagzuur is er ook geen prikkel voor het lichaam om een hele dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de darmwand aan te leggen, die dient als een basische buffer tegen het uiterst zure en bijtende maagzuur. Als deze slijmvlieslaag alsmaar dunner wordt, worden de darmen vanzelf poreus of ‘lek’, waardoor er onverteerde eiwitdeeltjes rechtstreeks in het bloed terecht kunnen komen, die als indringers worden gezien en vervolgens immuunreacties uitlokken, zoals ontstekings- en histamine reacties.

Maagzuur is hydrochloride, vloeibaar chloor dus. In ons voedsel vinden we maar 1 bouwstof van maagzuur en dat is de chloride in natriumchloride, zout dus. Dit geeft het belang van Keltisch zeezout aan, dat behalve natrium en chloor ook het zeer kalmerende magnesium (het 3e element in zeewater) bevat en daarnaast nog zo’n 80 andere mineralen en spoorelementen. Als je natriumchloride consumeert valt dit gecombineerde molecuul uiteen in zijn oorspronkelijke componenten, natrium en chloor. De natrium gaat naar de bijnieren en de chloor naar het maagzuur (zou dit de basis zijn van het woord zout-zuur, omdat zout een bouwsteen is van maagzuur?). Met zout sla je dus 2 vliegen in 1 klap, want je heelt je bijnieren en je maakt meer maagzuur aan! Voor de darmwand is gelatine een nagenoeg identieke substantie als die beschermende slijmvlieslaag rondom de darmen, vandaar die helende, gelatinerijke beestenbottenbouillons.

Je moet het probleem bij de bron aanpakken en niet de hele tijd om de hete brij heen dansen, zoals je tot nu toe hebt gedaan op basis van wat ‘experts’ je hebben verteld. Het zal niet van vandaag op morgen gaan, maar er is geen enkele reden waarom je dit proces niet zou kunnen omkeren. Het is mij immers ook gelukt! Toegegeven, mijn klachten waren niet zo heftig als de jouwe, maar in jouw verhaal zie ik mezelf een aantal jaren later, als ik niet deze weg was ingeslagen. Heb geloof, geduld en vertrouwen in het zelfhelend vermogen van je lichaam en ondersteun het hierbij maximaal d.m.v. vloeibare voeding en bijnierondersteuning. Met een lange adem kom je er uiteindelijk, dat weet ik zeker!
Mike
——

Therapie voor lage metabolische energie. Als gevolg van onvoldoende schildklier- en bijnierwerking
Ben je vaak moe of te neergeslagen? Heb je problemen met slapen? Heb je problemen met je lichaamsgewicht? Heb je het altijd koud en kun je het niet warm krijgen? Heb je een droge huid? Kun je soms maar moeilijk iets herinneren? Als het antwoord op een van de bovenstaande vragen “Ja”  is, en je denkt dat het iets is waar je dan gewoon maar mee moet leven, denk daar dan liever nog maar eens over na.

Terwijl al het bovenstaande op niets meer lijkt dan dagelijks voorkomende vervelendheden, zijn dit in feite alle symptomen van lage metabolische energie. De beste manier om van deze symptomen af te komen – en de metabolische energie te herstellen – is het onderliggende probleem te corrigeren. Wat veroorzaakt die lage metabolische energie ?  De meest algemeen voorkomende oorzaak is slechte schildklierfunctie, slechte bijnierfunctie, of meestal een mengsel van beide. Een andere erg vaak voorkomende oorzaak is een hormonaal onevenwicht – vooral lage progesteron of oestrogeen dominantie bij vrouwen of lage testosteron bij mannen. Het herstellen van de metabolische energie helpt het lichaam zichzelf te helpen, en laat het zelfreparatie-mechanisme weer goed functioneren en de gezondheid herstellen. Lees hier verder……
——

Bijnieren en schildklier
Bent u te dik en valt u af maar dan stopt het of bent u te mager en gaat het zo van; ik kan alles eten maar kom niet aan.

Hieronder de overpeinzingen van Mike over dit probleem:

“Ik heb een theorie die ik met jullie wil delen. Jullie zijn niet de eersten die mij benaderen met de gedachte dat de spijsvertering te snel verloopt. Deze mensen zijn allemaal, stuk voor stuk, mager met een smalle lichaamsbouw, van het gezicht tot aan de heupen. Het is het soort mensen dat ‘alles kan eten en niet aankomt’.
Vaak klagen deze mensen over kouwelijkheid (handen en voeten). Als ze te snel voedsel verbranden zou het voor de hand liggen dat hun schildklier te snel draait, want die bepaalt immers het tempo van de spijsvertering. 

Maar kouwelijkheid is juist een teken van een trage schildklier! Hoe valt dat dan te rijmen? 
Ik heb lang geworsteld met deze vraag en volgens mij werkt het als volgt:
Lees hier verder……
——

Bijnieruitputting n.a.v. sporten en verslavingen in het algemeen:
Wat betreft intense cardio, dit is NIET gezond. Intensief sporten is per definitie niet gezond, omdat het een anaërobe vorm van ‘sport’beoefening is, wat betekent dat er meer zuurstof aan de spieren en cellen ontleend wordt dan er terug in gaat. Dit leidt tot verzuring van de spieren. Cardio en krachttraining zijn de ergste vormen.

De reden waarom cardio de productie van dopamine bevordert is omdat het lichaam in een overlevingsstaat komt door zuurstofgebrek en d.m.v. adrenaline het lichaam aanzet tot vechten of vluchten. Pijn en vermoeidheid moeten hierdoor tijdelijk worden uitgeschakeld en dus wordt de overmatige fysieke inspanning ‘beloond’ door de aanmaak van endorfine, een krachtig hormoon dat een bijzonder plezierig gevoel geeft.

Mensen die verslaafd zijn aan drugs zoals heroïne of cocaïne zijn in werkelijkheid niet verslaafd aan de drug zelf, maar aan de EIGEN CHEMISCHE REACTIE van het lichaam op deze drugs. De drugs zetten het lichaam aan tot de productie van adrenaline en daarna endorfine. Fanatiek sporten werkt exact hetzelfde. Ooit gehoord van de ‘runners’ high’? Dit is een ‘high’ die men ervaart als men te lang blijft rennen als gevolg van de productie van zelfgeproduceerde hormonen. Logisch, het lichaam ‘beloont’ de vluchtdrang d.m.v. een goed gevoel dat tijdelijk pijn en vermoeidheid uitschakelt, waardoor je in staat blijft door te rennen, net zo lang totdat het ‘gevaar’ geweken is. Sporten kan dus hetzelfde zijn als drugs, maar in tegenstelling tot drugs wordt deze vorm van overstimulatie gezien als ‘gezond’.

Dat dit de bijnieren structureel uitput, mag duidelijk zijn. Deze drang tot overstimulatie, in welke vorm dan ook (denk ook aan veelvuldig koffie drinken of zoetigheid eten!), heeft al zijn oorsprong in verzwakte bijnieren. Verslavingsgedrag = bijnieruitputting. Zie ook mijn ebook hierover. Er zijn dus gezondere en meer verantwoorde manieren om de dopamineproductie op te voeren, zonder je lichaam structureel uit te putten. We moeten af van die prestatie- en competitiegerichte overstimuleringstactieken, waarbij zelfs ontspanning een te grote inspanning wordt!
Mike
——

Ontstekingsziekte en bijnierextract:
Ontstekingsziektes worden ‘behandeld’ met corticosteroïden, waarvan prednison de meest krachtige en meest beruchte is. Prednison leidt tot gewichtstoename en een volle-maangezicht met uitpuilende ogen (ziekte van Cushing). De reden waarom het gezicht zo opzwelt is dat een overdaad aan cortisol, het bijnierhormoon dat corticosteroïden imiteren, op krachtige wijze de werking van de schildklier onderdrukt, waardoor er myxoedeem ontstaat (slijmvorming onder de huid; myx = slijm, oedeem = zwelling).

Cortisol is een krachtige onderdrukker van ontstekingen en wordt gewoonlijk door de bijnieren geproduceerd. Wie lijdt aan een ontstekingsziekte maakt dus uit zichzelf te weinig cortisol aan, hetgeen duidt op bijnierzwakte/bijnieruitputting. De remedie is het cortisolgehalte aan te vullen, maar natuurlijk niet met de megadoses in synthetische vorm van corticosteroïden als prednison. Deze vertragen de schildklierwerking, waardoor je uiteindelijk zowel bijnieruitputting als trage schildklierwerking hebt en nog verder van huis bent.

Een veel beter, gezonder en natuurlijker alternatief is dierlijk bijnierextract dat vrij verkrijgbaar is (zonder doktersrecept) en relatief goedkoop. Dit extract van runderen is lichaamseigen en belast daarmee noch de bijnieren, noch de schildklier (tenzij je overdoseert) maar vult deze juist aan. Ook bevat dit extract niet alleen cortisol maar het volledige spectrum aan bijnierhormonen. Daarnaast zijn de bijnieren te ondersteunen met natrium in Keltisch zeezout, vit. C (zowel in de voeding als d.m.v. een supplement, bijv. acerolapoeder) en verzadigd vet en cholesterol uit dierlijke bron.
Mike
——

Bijnieruitputting en de koolhydratenval:
Of de bloeddruk nu stijgt of daalt bij het opstaan, belangrijk is om te weten dat de bijnieren de bloeddruk bepalen. Als de bijnieren overactief zijn, stijgt de bloeddruk en als ze onderactief zijn, daalt deze. Als anti-stresshormonen staan de bijnieren in rechtstreeks contact met het zenuwstelsel, dus als jij zegt dat astronauten POTS ontwikkelen, omdat hun zenuwstelsel zich niet kan aanpassen aan het gebrek aan zwaartekracht, betekent dit dat het gebrek aan zwaartekracht een extreme belasting voor het lichaam vormt en daarmee dus stress. Astronauten ontwikkelen hierdoor dus deze specifieke vorm van bijnieruitputting.

De koolhydratenval dien je zeer serieus te nemen! Er zijn hordes mensen die zich aanvankelijk fantastisch voelen op Atkins, GAPS of Paleo, juist omdat het dieet zo laag in koolhydraten is. De reden hiervoor is dat het lichaam over zal schakelen op glycogeen vanuit de lever als bron van koolhydraten. Dit is een stress/overlevingsmechanisme en de opdracht voor de afgifte van glycogeen komt van…de bijnieren. De reden waarom je je aanvankelijk zo goed voelt is omdat dit een vorm van stimulering is, waarbij de bijnieren ook adrenaline aanmaken. Maar tegelijkertijd verzwak je de bijnieren en de lever en als de glycogeenvoorraad op een gegeven moment is uitgeput, dan ben je aan de beurt. Dat is het moment waarop mensen crashen op het gebrek aan glucose, de koolhydratenval dus. Dat is jou nu ook overkomen.

Koolhydraten uit groente en fruit moet je beschouwen als nul, omdat de glucosewaarde over het algemeen bijzonder laag is. Een uitzondering is zoet fruit, maar ik neem aan dat je dat niet eet, of wel? Groente bevat zo weinig kh dat het geen naam mag hebben. Het is een enorme valkuil om te denken dat je je koolhydraten wel uit groente en fruit kunt halen!

Voortdurende griep- of verkoudheidsachtige verschijnselen zijn inderdaad een symptoom van bijnieruitputting. Een zwak immuunsysteem in het algemeen. Het bijnierhormoon cortisol hoort het immuunsysteem in bedwang te houden. Gebrek aan cortisol kan dus ook autoimmuunaandoeningen in de hand werken.

Ik had nog een andere factor niet genoemd, een die buiten de voeding ligt en misschien nog wel het allerbelangrijkst is voor de bijnieren: rust en slaap.

Adrenal van Nutricology vind ik persoonlijk beter. Begin met 1 per dag, ’s ochtends bij de maaltijd, een week aankijken en dan evt. een week lang 2 per dag, maar een max. van 3 per dag.

Je kunt beginnen wanneer je maar wil. Er zijn geen standaardmensen met standaardklachten en dus ook geen standaardoplossingen. Uitproberen dus en kijken wat het met je doet. Het advies is om de 1e samen met het ontbijt in te nemen en de 2e samen met de lunch. NOOIT om 18.00 u of later innemen, dat gaat ten koste van je nachtrust!
Mike
———-

Iemand op het forum kreeg via een bloedtest te horen dat ze sterk reageerde op o.a. eieren. Haar vraag is of ze die nu nooit meer mag eten.

Antwoord Mike:
Eerst werken aan versterking van je maagzuur door je bijnieren op te lappen. In je voorsteltopic schrijf je dat je o.a. zware bijnieruitputting en een lekke darm hebt. Dat is geen beste combinatie, vooral niet voor je eiwitvertering! Bijnieruitputting betekent chronische stress, die ten koste gaat van je maagzuur, omdat je lichaam onder stress niet investeert in voedselvertering, een energierovend proces. Hierdoor maakt het te weinig maagzuur aan en het is voldoende maagzuur dat een goede eiwitvertering mogelijk maakt.

Als je dan ook nog een lekke darm hebt kunnen onverteerde of half verteerde eiwitdeeltjes in de bloedstroom terechtkomen en daar immuunreacties uitlokken (de zgn. ‘autoimmuunreacties’). Het lichaam heeft nl. de neiging om deze eiwitdeeltjes af te zetten in weefsels, zodat ze in ieder geval uit de bloedstroom blijven. Vervolgens worden deze weefsels voortdurend bestookt door witte bloedlichaampjes, waardoor je chronische ontstekingsreacties krijgt.

Kijk maar eens waar de meeste mensen allergisch voor zijn: eieren, noten, gluten, caseïne, soja, schelp- en schaaldieren. Wat hebben ze allemaal met elkaar gemeen? Eiwitten! We hebben dus een grootschalig probleem in de westerse wereld met eiwitvertering. De reden? Grootschalige bijnieruitputting, stress dus, vaak erfelijk doorgegeven. Niet voor niets noem ik dit in mijn ebook ‘de stille, luidruchtige epidemie’.

Waar draaien de bijnieren op? Verzadigd vet, cholesterol en Keltisch zeezout. Het natrium in zout gaat naar de bijnieren, terwijl de chloride maagzuur helpt aanmaken. Een goede deal! Daarnaast is het aan te raden om dierlijk bijnierextract te gaan slikken als supplement.
———

Motorische storingen en onhandigheid/klunzig gedrag zijn schildkliergerelateerd. De schildklier van jullie kinderen loopt te traag.
Mike
——–

CH = congenitale hypothyreoiderie = aangeboren trage schildklier.
——-

Koffie:
Cafeïne blokkeert de opname van calcium, ijzer, vitamine B en D. Daarom is het beter om cafeïne houdende dranken zoals koffie, thee en cola niet vlak na een maaltijd te nuttigen,  maar minstens 1 uur te wachten. Het is nog beter om geen koffie te drinken, zeker niet als je een bijnieruitputting hebt: koffie jaagt de bijnieren op.
——-

Een goed boek over bijnieruitputting:

Bijnieruitputting’ van James L. Wilson
Het stresssyndroom van de 21e eeuw.
Ben je moe, uitgeput en altijd onderweg qua gezondheid en kun je je energie en gezondheid maar niet terugkrijgen, ongeacht wat je doet en hoeveel artsen je ook bezoekt? Krijg je het advies om naar een psychiater te gaan of krijg je te horen er is niets aan de hand maar je lichaam zegt iets anders? De kans is zeer groot dat je bijnieruitputting hebt. Dit boekt helpt om dit probleem aan te pakken op weg naar genezing.
Klik op het boek om te bestellen.

Een goed boek over de schildklier:

‘De Trage schildklierwerking’ van Broda O. Barnes
Hypothyreoïdie trage schildklierwerking is een van de verstoringen van de schildklier waar veel mensen aan lijden zonder dat ze dat zelfs beseffen. Het kan de oorzaak zijn van verminderde energie of continue vermoeidheid. Het kan verantwoordelijk zijn voor chronische hoofdpijn, herhaaldelijk optredende infecties, weerbarstige huidaandoeningen of problemen met de bloedsomloop. Ernstiger is dat het een grote factor bij hartaandoeningen, longkanker en longemfyseem kan zijn. Tevens is het verantwoordelijk voor vele emotionele en mentale stoornissen. ‘De trage schildklierwerking, de niet herkende ziekte’ legt de trage 
schildklierwerking in makkelijk te begrijpen taal uit. Het vertelt hoe het je gezondheid en je leven kan beïnvloeden.

Een berichtje (op het forum) van Ed, die zichzelf genezen heeft van de ziekte van Crohn en en tip geeft over kwikvullingen:

Nog een extra tip naast de andere goede tips m.b.t. voeding: Heb je kwikvullingen, of had je moeder tijdens de bevalling veel kwikvullingen?

Kwik bindt aan de jodiumreceptoren in de schildklier, met als gevolg dat er dus geen jodium meer kan binden. Dat ontregelt de schildklier gigantisch. Ik had vroeger veel schildklier-symptomen en die zijn na de kwikontgifting allemaal als sneeuw voor de zon verdwenen. N.B. Dat was wel na een zeer intense en pittige kuur van maanden. 

Kwik bindt ook aan jodiumreceptoren in de dunne darm en verstoort daar de vertering van complexe koolhydraten (suiker, lactose, maltose/zetmeel) wat flinke darmproblemen kan veroorzaken.

Daarnaast kan, zoals al vermeld, een laagkoolhydraten dieet heel veel helpen bij schildklierproblemen.
———-

De Belgische arts Walter Vincent Baisier publiceerde in 2000 een symptomen overzicht van een te trage schildklierwerking. Lees hier verder….
——

Mike over progesteron, overgang, menstruatieklachten en de bijnieren
Gistermiddag antwoordde ik tijdens een lezing in Heerlen op een vraag van iemand uit het publiek over progesteron dat progesteron wordt geproduceerd in de bijnieren. Dit is niet helemaal waar en niet helemaal onwaar en ik wil dit bij deze rechtzetten. Progesteron wordt behalve in de bijnieren ook in de eierstokken geproduceerd.

Dankzij het boek van Dr Lee weten we van de term ‘oestrogeendominantie’, waarmee wordt bedoeld dat er na de menopauze bij vrouwen weliswaar een daling van het oestrogeengehalte optreedt, maar ook een daling van progesteron en als er meer oestrogeen is dan progesteron, dan spreken we van oestrogeendominantie. Je kunt het dus ook zien als een progesterontekort.

Wat is het dat progesteron zo uitput en vreselijke menstruatie- en overgangsklachten kan veroorzaken? In 1 woord: stress. Ik heb een tekst op internet gevonden die het allemaal haarfijn uitlegt. Ik vond vooral dit citaat treffend:

First, a percentage of progesterone is being used to make cortisol. You can NOT make cortisol without progesterone. The adrenal glands literally steal the progesterone, which leads to lower levels of progesterone. This throws off the balance of progesterone to estrogen. This affects fertility, PMS, hot flashes, night sweats. This is significant problem for women in pre- and post- menopausal stages, when hormone production becomes highly dependent on the adrenal glands!

Progesteron is een bouwstof van cortisol, een bijnierhormoon. Menstruatie en menopauze zijn zeer intensieve hormonale processen die een zwaar beroep doen op de bijnieren. Deze zullen extra gas geven door meer bijnierhormonen, zoals cortisol, te produceren en dus een grotere behoefte hebben aan progesteron voor de productie van cortisol. Dit put op termijn de progesteronvoorraad van vrouwen uit. De menopauze kan hierdoor extra problematisch worden, omdat juist tijdens en na de overgang de hormoonproductie van vrouwen zwaar leunt op de bijnieren!

Bedenk dus dat veel overgangsklachten niet zozeer te maken hebben met een daling van oestrogeen bij vrouwen, maar juist totale uitputting van progesteron! Progesteron is een soort vrouwelijke testosteron (lijkt als twee druppels water op testosteron). Oestrogeen is een vrouwelijk hormoon en moet in evenwicht worden gehouden door het mannelijke progesteron. Bij mannen zie je eveneens het testosterongehalte dalen. Er vindt dus een algehele feminisering plaats, oftewel: we zijn te yin. De bijnieren lijden hieronder, want zij vertegenwoordigen stressafweer. En wat is de energie van afweer/verdediging? Juist ja, een mannelijke energie!
Mike.

Als je het interessant vindt om dit ‘draadje’ op het forum te volgen: lees dan hier verder
——

Er is een Engelstalige website met informatie over bijnieruitputting.