Autisme en GAPS

GAPS BOEK VERTALING NAAR NEDERLANDS
Het boek van Dr. Natascha Campbell-McBride, Gut and Psychology Syndrome (GAPS) is vertaald naar het Nederlands, je kunt het hier bestellen.

Meer en meer onderzoek laat zien dat een verstoorde darmwerking en daarmee een verstoord immuunsysteem aan de basis ligt van veel ziekten en klachten. Het GAPS dieet boek is dan ook interessant voor iedereen die graag meer wil weten over darmgezondheid. Het boek is speciaal interessant voor 4 groepen mensen:

1) Iedereen die te maken heeft met klachten en aandoeningen die met het functioneren van je hersenen te maken hebben, zoals:
*Autisme
*ADHD
*ADD
*Dyspraxie
*Dyslexie
*Schizofrenie (psychosen)
*Depressie
*Migraine
*Etc.

In het boek staan twee aparte hoofdstukken over epilepsie en eetstoornissen, zoals anorexia en boulimia.

2) Iedereen met klachten en ziekten die te maken hebben met een verstoord immuunsysteem, zoals:
*Eczeem
*Astma
*Allergieën en voedsel-overgevoeligheid
*Hooikoorts
*Etc.

3) Iedereen met darmklachten en darmziekten, zoals:
*Prikkelbare Darm Syndroom (spastische darm)
*Chronische diarree
*Verstoppingen (obsitaptie/constipatie)
*Ziekte van Crohn
*Colitis Ulcerosa
*Coeliakie (vooral als je niet voldoende herstelt op een glutenvrij dieet)
*Lekke darm (leaky gut)

4) Iedereen met een auto-immuunziekte of een ziekte met een sterke auto-immuuncomponent, zoals:
*Reuma: verschillende soorten, denk aan ziekte van Bechterew, syndroom van Sjögren, Reumatoïde Artritis, fibromyalgie, etc.
*Psoriasis
*Blaaspijnsyndroom
*Diabetes type 1
*Endometriose
*Ziekte van Grave
*Hashimoto’s
*Lupus
*Ziekte van Lyme (chronisch)
*Ziekte van Menière
*MS
*PANDAS
*Vitiligo
*Etc.

Lees hier meer over de vertaling van dit boek.

Hier nog wat over GAPS:

Gut and Psychology Syndrome (GAP Syndrome or GAPS)™ is een aandoening die een verband tussen de functies van het spijsverteringsstelsel en de hersenen vaststelt.

Deze term werd in 2004 bedacht door Dr Natasha Campbell–McBride, MD, MMedSci (neurology), MMedSci (human nutrition), nadat zij gewerkt had met honderden kinderen en volwassenen die een neurologische en psychiatrische aandoening hadden. Zoals, autismespectrum stoornissen, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD / ADD), schizofrenie, dyslexie, dyspraxie, depressie, obsessieve-compulsieve stoornis, bi-polaire stoornis en andere neuro-psychologische en psychiatrische problemen.

Voor meer informatie over ‘Gut and Psychology Syndrome’, hoe het zich ontwikkelt en hoe dit effectief te behandelen met een gezonde voeding protocol leest u het boek van Dr Campbell-McBride: ‘Gut and Psychology Syndrome. Natural treatment for autism, ADHD⁄ADD, dyslexia, dyspraxia, depression and schizophrenia’. Om een eerste indruk te krijgen wat GAPS inhoudt, lees dan eerst het volgende artikel.

Gut and Psychology Syndrome (GAP Syndrome or GAPS)™

Door Dr. N. Campbell-McBride
Wij leven in een wereld van uiteenlopende epidemieën. Autismespectrum stoornissen, attention deficit hyperactivity disorder (ADHD / ADD), schizofrenie, dyslexie, dyspraxie, depressie, obsessieve-compulsieve stoornis, bi-polaire stoornis en andere neuro-psychologische en psychiatrische problemen bij kinderen en jong volwassenen lijken meer en meer standaard te worden dan uitzondering op de regel.

In de praktijk overlappen deze condities elkaar vaker wel dan niet. Een kind met autisme is vaak ook hyperactief en heeft dyspraxie. Er is vaak een overlapping van 50% bij dyslexie en dyspraxie, een 25-50% overlapping tussen hyperactiviteit en dyslexie en dyspraxie. Kinderen met deze aandoeningen worden vaak ook gediagnostiseerd met depressie en als ze opgroeien zijn ze vatbaarder voor alcohol-en drugsmisbruik dan hun normaal ontwikkelende leeftijdsgenoten.

Een jong volwassene met de diagnose schizofrenie zal vaak last gehad hebben van dyslexie, dyspraxie en/of ADHD/ADD in zijn kinderjaren. Schizofrenie en een bi-polaire stoornis worden vaak omschreven als twee zijden van dezelfde munt. Wij hebben diverse diagnose hokjes gecreëerd om onze patiënten in te passen. Maar geen enkele patiënt past naadloos in zo’n hokjes.

De gemiddelde patiënt past in de meeste gevallen juist in meerdere hokjes van neurologische en psychiatrische aandoeningen. Wanneer we deze patiënten onderzoeken in een klinische setting, zien we dat, afgezien van zogenaamde psychische problemen, ze vaak ook fysiek erg ziek zijn. Spijsverteringsproblemen, ondervoeding, allergieën, astma, eczeem, chronische blaasontsteking, spruw en kieskeurige eetgewoonten zijn een consistent deel van het totaal plaatje.

Wat is een typisch scenario welke we zien in de klinische praktijk?
Alvorens de patiënt zelf verder te beoordelen is het zeer belangrijk te kijken naar de gezondheidsgeschiedenis van de ouders. Wanneer de ouders worden genoemd denkt men in het algemeen gelijk aan genetisch factoren. Echter, los van genetische factoren is datgene wat de ouders, met name de moeder, hebben doorgegeven aan hun kind, namelijk: hun unieke micro darmflora! Maar weinig mensen weten dat een gemiddelde volwassene ongeveer 2 kilogram aan bacteriën in de darm met zich meedraagt. Er zijn meer cellen in die microbiële massa dan dat er cellen zijn in het hele menselijke lichaam.

Het is een zeer georganiseerde micro-wereld, waar bepaalde soorten bacteriën de overhand hebben om ons fysiek en mentaal gezond te houden. Hun rol in onze gezondheid is zo monumentaal, dat we het ons gewoon niet kunnen veroorloven om dit te negeren. Verderop zullen we dieper in gaan op de darmflora van het kind. Allereerst willen we spreken over waar de darmflora van kinderen vandaan komt – de ouders….

Na het bestuderen van honderden gevallen van neurologische en psychiatrische aandoeningen bij kinderen, ontstond er een steeds duidelijker beeld over de gezondheidstoestand van de moeders van deze kinderen. De gemiddelde moderne moeder heeft geen borstvoeding gehad toen ze baby was, want ze is geboren in de jaren 60 en 70 toen borstvoeding geven niet populair was. Waarom is dit zo belangrijk? Omdat het een bekend gegeven is dat flesvoeding baby’s een compleet andere darmflora ontwikkelen dan baby’s die borstvoeding hebben gekregen. Uiteindelijk resulteert de door flesvoeding verkregen darmflora in allerlei gezondheidsproblemen.

Naast dat een moderne moeder al een gemiddelde darmflora heeft gekregen vanaf dat ze geboren is, krijgt ze in de loop van haar leven ook nog eens vele antibiotica kuren voor verschillende infecties.

Het is een bekend gegeven dat antibiotica kuren een extreem verwoestend effect hebben op de darmflora, dit komt omdat zeer belangrijke gunstige (goede) bacteriën ook uitgeroeid worden.

Op de leeftijd van 16 jaar en soms eerder, werd de moderne moeder de pil gegeven, welke ze een aantal jaren gebruikte voordat ze überhaupt aan een gezin begon.

Anticonceptiepillen hebben ook een desastreus effect op de gunstige (goede) bacteriën in de darmen.

Een van de belangrijkste functies van de gunstige bacteriën van de darmflora is het onder controle houden van de 500 verschillende, voor de wetenschap bekende ziekteverwekkende (slechte) en opportunistische bacteriën. Wanneer de nuttige bacteriën worden vernietigd, krijgen de opportunistische de mogelijkheid om tot grote koloniën uit te groeien en het spijsverteringskanaal te bevolken. Het hedendaagse voedingspatroon van bewerkte voeding en van ‘fast food’ geeft de pathogenen perfecte voeding om zich te voeden, en juist de moeders van vandaag hebben dit voedingspatroon gevolgd, als kind en wellicht later ook als volwassene. Het resultaat van dit alles zorgt ervoor dat een moeder heden ten dage een serieus ontregelde darmflora heeft tegen de tijd dat ze kinderen krijgt. En inderdaad, de tekenen van darm dysbiose (een ontregelde / abnormale darmflora) geldt voor bijna 100% van de moeders waarvan hun kind met neurologische en psychiatrische aandoeningen te maken heeft. De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij moeders zijn spijsverteringsproblemen, allergieën, auto-immuunziekten, PMS, chronische vermoeidheid, hoofdpijn en huidproblemen. Een baby wordt geboren met een steriele darmflora. In ongeveer de eerste 20 levensdagen van de baby zal deze steriele darmwand worden bevolkt met een verscheidenheid aan bacteriën (microben). Dit is nu de darmflora van het kind wat de rest van zijn leven een enorm effect zal hebben op zijn/haar gezondheid. Maar waar komt deze darmflora nu vandaan? Hoofdzakelijk van de moeder. Welke microbiële darmflora de moeder heeft zal worden doorgegeven aan het zojuist geboren kindje. De darmflora is iets waar we niet zoveel bij stil staan. De hoeveelheid functies die de darmflora heeft is zo belangrijk, dat als we op een dag onze darmflora zouden steriliseren we het waarschijnlijk niet eens zouden overleven! De eerste en ook heel belangrijke functie die hij heeft, is het op de juiste manier verteren en absorberen van voeding. Wanneer een kind niet de juiste uitgebalanceerde darmflora heeft ontvangen, zal het kind zijn voeding slecht verteren en opnemen waardoor hij/zij allerlei verschillende voedingstekorten opbouwt. En dat is juist datgene wat wij vaak zien bij kinderen en ouderen met leerproblemen, psychiatrische problemen en allergieën.

Veel van deze mensen zijn allemaal ondervoed. Zelfs als ogenschijnlijk het kind normaal groeit, blijkt bij het testen dat er veel tekorten zijn, o.a. belangrijke mineralen, vitaminen, essentiële vetten, diverse aminozuren en andere voedingsstoffen. De meest voorkomende tekorten bij deze patiënten zijn: magnesium, zink, selenium, koper, calcium, mangaan, zwavel, fosfor, ijzer, kalium, vanadium, borium, vitamine B1, B2, B3, B6, B12, C, A, D, foliumzuur, pantotheenzuur, omega-3, 6, 9 vetzuren, taurine, alpha-ketoglutaarzuur, glutathion en vele andere aminozuren. Deze gebruikelijke lijst van voedingstekorten omvat een aantal belangrijke voedingsstoffen die heel belangrijk zijn voor een normale ontwikkeling en functie van de hersenen, het immuunsysteem en de rest van het lichaam van het kind. Los van het verteren en opnemen van voeding zorgt een gezonde darmflora ook voor het actief omzetten van diverse voedingsstoffen zoals: vitamine K, pantotheenzuur, foliumzuur, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), pyridoxine (vitamine B6), ciancobalamine (vitamine B12) en diverse aminozuren en eiwitten. Uiteraard, testen deze mensen met een darm dysbiose altijd een tekort aan deze voedingsstoffen. Klinische onderzoeken geven weer dat het herstellen van gunstige bacteriën in de darmen de beste manier is om deze tekorten te verhelpen. De meeste kinderen en volwassenen met een neurologische – of psychiatrische aandoening zien er bleek en ‘pafferig’ uit. Wanneer je deze patiënten test zie je verschillende stadia van bloedarmoede, wat niet verwonderlijk is. Om gezond bloed te hebben zijn diverse voedingsstoffen vereist: vitaminen (B1, B2, B3, B6, B12, K, A, D, enz.), mineralen (Fe, Ca, Mg, Zn, Co, Se, borium, enz.), essentiële aminozuren en vetten. De patiënten kunnen niet alleen deze voedingsstoffen niet opnemen, hun eigen productie van verschillende van deze voedingsstoffen in het lichaam is defect. Daar komt nog bij, mensen met een ‘beschadigde’ darmflora hebben vaak specifieke groepen van ziekteverwekkende bacteriën in hun darmen welke erg van ijzer houden (Actinomyces spp. Mycobacterium spp. ziekteverwekkende stammen van E. Coli, Corynebacterium spp. en vele anderen). Deze consumeren alle ijzer wat de persoon binnenkrijgt via voeding zodat er inderdaad bloedarmoede ontstaat. Jammer genoeg heeft ijzer supplementeren geen nut maar zorgt ervoor dat deze slechte bacteriën zich juist beter kunnen voeden en sterker kunnen worden, deze supplementen zijn geen oplossing voor bloedarmoede. Om mensen met bloedarmoede te helpen zijn de voorgaande voedingsstoffen dus een vereiste, waarvan een gezonde darmflora er vele levert.

Los van het direct voeden van het lichaam hebben gunstige bacteriën in de darmen de functie van ‘huishoudster’ van het spijsverteringskanaal. Ze bedekken de volledige oppervlakte van de darm en zijn een bescherming tegen indringers en toxines door als een natuurlijke barrière te fungeren. Hierbij produceren ze veel anti-bacteriële, anti-virale en anti-schimmel stoffen. Op hetzelfde moment zorgen ze er ook voor dat de darmwand wordt gevoed. Het is geschat dat 60% tot 70% van de energie die de darmwand nodig heeft, afkomstig is van de activiteit van de bacteriën die erop leven. Daarom is het geen verrassing dat wanneer de darmflora verstoord is, het spijsverteringskanaal op zich helemaal niet gezond kan zijn. En inderdaad, de meeste kinderen en volwassenen met leerproblemen, psychiatrische problemen en allergieën hebben ook spijsverteringsproblemen. In veel gevallen zijn deze problemen zo erg, dat hierover als eerste wordt gesproken wanneer ik deze patiënten de eerste keer spreek. In de overige gevallen is het niet zo ernstig, maar wanneer ik hiernaar vraag, vertellen de ouders vaak dat hun kind altijd al een slechte stoelgang had, als baby last had van kolieken en andere darmklachten vertoonde. Een opgeblazen gevoel en winderigheid zijn ook een deel van het plaatje. Volwassen patiënten omschrijven dezelfde symptomen. In het geval dat deze kinderen of volwassenen werden onderzocht door een gastro-enteroloog, dan kwam hieruit vaak als resultaat: ontstekingsprocessen in de darm, fecale verdichting en een overspill-syndroom.

Dr. Andrew Wakefield en zijn team van de Royal Free Hospital in Londen, ontdekten in de jaren 90 een staat van ontsteking in de darmen van autistische kinderen, dit kreeg de naam Autistic Enterocolitis. Schizofrene patiënten staan er om bekend altijd serieuze spijsverteringsproblemen te hebben. Dr. Curtis Dohan, MD heeft jarenlange ervaring met het onderzoeken van spijsverteringsproblemen bij schizofrenie. Hij vond een overeenkomst tussen coeliakie en de status van het spijsverteringskanaal van schizofrene patiënten. En inderdaad, patiënten die ik tegenkom in mijn praktijk, hadden voordat ze psychotische symptomen ontwikkelden allemaal symptomen van darm dysbiose, bijna allemaal vanaf dat ze geboren waren. Kinderen en jong volwassenen met ADHD/ADD, OCD, depressie en andere neuro-psychologische problemen worden vaak met spijsverteringsproblemen gediagnosticeerd.

Welke andere symptomen van darm dysbiose kennen we?
Een goed functionerende darmflora is de rechterhand van ons immuunsysteem! De gunstige bacteriën in de darmen zorgen voor een adequate productie van de verschillende immuuncellen, immunoglobulines en andere delen van de immuniteit. Maar het meest belangrijk is wel dat ze het immuunsysteem in de juiste balans houden. Wat vaak gebeurt bij een persoon met darmdysbiose, is dat de twee belangrijkste armen van hun immuunsysteem, de Th1 en Th2 uit balans raken door een onderactieve Th1 en overactieve Th2. Het resultaat is dat het immuunsysteem op de vele prikkels uit de omgeving begint te reageren op een allergische – of atopische manier.

Een baby wordt geboren met een onrijp immuunsysteem. Het bevolken van een gezonde en gebalanceerde darmflora in de eerste dagen van zijn/haar leven speelt een cruciale rol in het op de juiste wijze rijpen van het immuunsysteem. Als de baby niet de juiste en toereikende darmflora krijgt, dan is het immuunsysteem niet voldoende gerijpt. Het resulteert in vele infecties die bestreden worden met diverse antibiotica kuren die de darmflora en het immuunsysteem van het kind verder beschadigen. De meest voorkomende infecties in de eerste twee levensjaren van een kind met neurologische, psychologische en atopische aandoeningen zijn oorontsteking, luchtweg infecties, keelpijn en krentenbaard. Vaak ontvangt een kind in diezelfde twee jaren ook nog vele vaccinaties. Een kind dat een immuunsysteem heeft dat niet voldoende is gerijpt en daardoor compromissen moet maken reageert vaak niet op de vaccinaties zoals men verwacht. In de meeste gevallen zullen vaccinaties het immuunsysteem verder verzwakken en zo zorgen ze ervoor dat het kind chronische virale infecties en auto-immuun problemen blijft krijgen. Er is een aanzienlijke hoeveelheid onderzoek gepubliceerd die de toestand van het immuunsysteem bij kinderen en volwassenen met een verstandelijke handicap en psychiatrische problemen hebben onderzocht. Het onderzoek toont bij deze patiënten grote afwijkingen aan in alle grote celgroepen en immunoglobulinen. De meest voorkomende auto-antilichamen die gevonden werden, zijn het myelin basic eiwit (MBP) en neuron-axon filament eiwit (NSFP). Deze antilichamen vallen bij deze persoon de hersenen en de rest van het zenuwstelsel aan.

Het kind of de volwassene heeft dus niet de juiste darmflora gekregen die later ook nog eens verder werd beschadigd door herhaaldelijke antibiotica kuren en vaccinaties. Het resultaat? Deze kinderen en volwassenen hebben veel last van spijsverteringsproblemen, allergieën, astma en eczeem. Maar afgezien van dat gebeurt er nog iets veel ergers bij mensen die vervolgens neurologische en psychiatrische problemen gaan ontwikkelen. Zonder de controle van de gunstige bacteriën zullen diverse opportunistische en ziekteverwekkende bacteriën, virussen en schimmels zich verder uitbreiden en grote gebieden in de darm verder bevolken, ze groeien uit tot grote kolonies!

Twee specifieke groepen die gewoonlijk bij testen worden gevonden zijn schimmels (inclusief Candida stammen) en de Clostridia familie. Deze ziekteverwekkende microben beginnen voeding op hun eigen manier te verteren en produceren zo enorme hoeveelheden van verschillende toxische substanties die terecht komen in de bloedbaan, waarna ze ook terecht komen in de hersenen omdat ze de bloed hersen barrière passeren. Het aantal en de diversiteit van deze toxines verschilt nogal per persoon en kan verschillende neurologische – en psychiatrische symptomen veroorzaken. Door de afwezigheid van – of een sterk in hoeveelheid gereduceerd aantal gunstige bacteriën in de darmflora, is het spijsverteringssysteem van deze persoon niet een bron van voedingsopname maar in plaats daarvan een geweldige bron van toxiciteit voor het lichaam.

Terug naar ‘Autisme‘ of ‘darmen