Allergieën en Astma: De verdedigingslinies

Je zult denken, acne en puistjes? Maar lees onderstaand stuk eens door en je zult zien dat je allergie/astma alles te maken heeft met de verdedigingslinies van je lichaam.

ACNE EN PUISTJES
Je moet het zo zien:

De eerste verdedigingslinie van je lichaam tegen ongewenste stoffen en micro-organismes is het maagzuur (hydrochloridezuur). Dit is ZOUTZUUR met een pH van 2 of lager! Het mag duidelijk zijn dat niets overleeft in zoutzuur, mits je er genoeg van hebt natuurlijk. En daar ligt het probleem. Veel mensen hebben te weinig maagzuur. Oorzaak: stress en de daaropvolgende bijnierverzwakking. Als ik dan in dat stuk lees dat vit. B6 en zink een grote rol spelen, dan zie je ook een link met verzwakte bijnieren en te weinig maagzuur. Er is nl. veel maagzuur voor nodig om B-vitamines als B6 en B12 opneembaar te maken en hetzelfde geldt voor belangrijke mineralen en spoorelementen als zink, maar bijv. ook ijzer, magnesium, mangaan en chroom.

De tweede verdedigingslaag zijn de lever en de nieren. Vrijwel niemand hier in het westen heeft een 100% goed functionerende lever en hetzelfde geldt voor de nieren, dus de lever- en nierfunctie is ook verzwakt. De lever zorgt voor eliminatie via de ontlasting, de nieren via de urine. Ongewenste stoffen en micro-organismes horen dus via de ontlasting en urine verwijderd te worden. Duidelijk wordt uit dit verhaal tot nu toe dat het lichaam er naar streeft ongewenste stoffen en micro-organismes op ‘laag’ niveau onschadelijk te maken en te verwijderen om te voorkomen dat ze in de bloedstroom terechtkomen en daarmee het hele systeem besmetten of aantasten.

Lukt dit echter niet of onvoldoende (denk aan de vele gevallen van constipatie), dan gaat de rommel omhoog, de bloedstroom in. Een lever die niet goed werkt is niet in staat om voldoende schoon bloed te produceren, dus meer en meer is er sprake van dik, vervuild en stroperig bloed, zeker als men in een suikerverbranding zit en dus een overdaad aan glucose en fructose inneemt, waardoor er glycatie (versuikering) plaatsvindt van bijv. vetten, eiwitten, cholesterol en kraakbeen. Op dit niveau probeert het lichaam ongewenste stoffen en micro-organismes te lozen via de huid of via de longen, de hogere niveaus dus. Ook zal er slijmvorming ontstaan om de boel te ‘vangen’ en opslag in vet-, orgaan- en spierweefsel (het lichaam streeft altijd naar inkapseling van gifstoffen, opnieuw om te voorkomen dat niet het complete systeem wordt aangetast).

Daarnaast zullen er immuunreacties plaatsvinden om van de ongewenste troep af te komen, de zgn. ‘autoimmuun’ reacties waarbij het lichaam niet zijn eigen weefsels aanvalt, maar de ROMMEL die erin zit! De witte bloedlichaampjes die hiervoor verantwoordelijk zijn doen dit overigens d.m.v. waterstofperoxide (ze proberen een en ander weg te oxideren) en dat brandt. We noemen dit ontsteking en dus hebben mensen met een ‘autoimmuun’ ziekte permanente ontsteking.

Dat er daarnaast nog specifieke voedingstekorten een rol spelen is natuurlijk ook een feit. In het stuk wordt vit. A genoemd. In het lichaam zijn er enkele grootverbruikers van vit. A: de ogen, de lever, de schildklier en de huid. Bij een tekort aan vit. A (zo’n beetje iedereen in de westerse wereld) zul je daar dus ook problemen ervaren. Vit. A is een vetoplosbare vitamine en moet in een natuurlijke verhouding tot vit. D staan van 10:1. Bang zijn voor vit. A-vergiftiging hoeft niet als je bedenkt dat de natuurvolkeren die Weston Price bestudeerde MINSTENS 10 KEER ZOVEEL vetoplosbare vitamines (A, D, E en K) tot zich namen in de vorm van dierlijke vetten.

De conclusie is dus dat het probleem inderdaad INWENDIG is en dat uitwendige behandeling met natuurlijke middelen weliswaar verlichting van klachten kan geven, maar geen structurele oplossing is. Het probleem begint bij te weinig maagzuur en onvoldoende eliminatie van ongewenste stoffen en micro-organismes via de ontlasting en urine, het lichaam is dan onvoldoende in staat om de rommel vet- en wateroplosbaar te maken. Zodra de boel in het bloed terechtkomt zal het lichaam kiezen voor eliminatie via de huid en longen, de derde verdedigingstactiek. Lukt ook dat onvoldoende, dan kiest het lichaam voor opslag, het lokaal houden van de rommel, en deze vervolgens systematisch bestoken met witte bloedlichaampjes.

Je ziet dat het lichaam een en ander zo snel en zo effectief mogelijk ERUIT wil hebben, het moet naar buiten! ‘Autoimmuun’ ziektes ontstaan als dit onvoldoende lukt (door zuurstoftekort en waterstoftekort (verstikking en uitdroging van de cellen) en een gebrek aan witte bloedlichaampjes) en de rotzooi binnen blijft. Mensen mogen blij zijn met eczeem en acne en andere huidaandoeningen, want dat is het voorlaatste stadium voor ‘autoimmuun’ aandoeningen. In ieder geval is het lichaam dan nog de boel naar buiten aan het werken! Veel beter is natuurlijk het probleem onderin, bij de spijsverterings- en ontgiftingsorganen, in de kiem te smoren. De Chinezen zeiden het al: ziekte huist in de darmen.

Mike

terug naar ‘Allergieën en Astma