ADHD/ADD/Dyslexie

Medicinale cannabis/wietolie en ADHD/ADD

Medicinaal gebruik van cannabis heeft verlichting gegeven bij de volgende ziektebeelden en lichamelijke ongemakken: Anorexia nervosa, ADHD, astma, autisme, ziekte van Crohn, chronische pijn, depressie, posttraumatische stress, obsessief-compulsief syndroom (smetvrees etc.), angstaanvallen, epilepsie, glaucoom, gebrek aan eetlust, impotentie, hoge bloeddruk, overspannenheid, migraine, multiple sclerose, reuma, schizofrenie slapeloosheid, spierspasmen, stress, Tourette syndroom, kanker, borderline, tabaksverslaving, en als anti-emeticum ter bestrijding van misselijkheid na bestraling en/ of gebruik van medicijnen.  Lees hier verder…..
——

Wim Hof Methode
Een therapie die je niets kost maar veel kan betekenen voor je gehele lichaam is de ‘Wim Hof Methode’. Je kunt het in je eigen tempo en huis doen.
De methode bestaat uit 3 pijlers: ademhalingen, koude training en mindset. Ga het gewoon doen en kijk wat het voor je betekenen kan. Wat heb je te verliezen.
lees hier meer…..
——

Voedselintoleranties en ADHD: wat iedereen zou moeten weten

Tekst komt van deze site van Juglen Zwaan.

Volgens een recent artikel1 in de New York Times is het aantal kinderen waarbij AD(H)D is vastgesteld toegenomen. Momenteel heeft 11% van de kinderen ADHD en één op elke vijf jongens van middelbare schoolleeftijd krijgt een ADHD diagnose. Dat betekent een toename van 40% in het afgelopen decennium. Dit roept vele vragen op bij experts, zoals de vraag of ADHD medicatie niet te vaak wordt ingezet.

Maar wat is de oorzaak van deze toename, en wat nu als het in veel van deze gevallen misschien gewoon een voedselovergevoeligheid betreft? Uit Nederlands onderzoek2 , gepubliceerd op 5 februari 2011 in The Lancet, bleek dat 64% van de vastgestelde ADHD gevallen inderdaad werd veroorzaakt door overgevoeligheid voor voedsel. Als het betreffende voedsel werd weggelaten, verminderden de symptomen. Volgens de hoofdauteur Dr. Lidy Pelsser, ‘is het goede nieuws dat voedsel de hoofdoorzaak van ADHD is. We hebben ook slecht nieuws – dat we artsen moeten trainen in het toezicht houden op deze manier van werken, want een arts die hierin niet is getraind kan het niet.’

Ouders van kinderen met ADHD krijgen zelden opties op het gebied van voeding of supplementen te horen, ze krijgen gewoon de diagnose en worden naar huis gestuurd met een recept voor ADHD medicijnen. Maar die medicijnen zijn niet zonder risico, waaronder verminderde eetlust, depressie en stemmingsstoornissen, verhoogde bloeddruk enzovoorts. Dus als de hoofdoorzaak van de aandachtsstoornis overgevoeligheid voor voedsel is, moeten we dan niet eerst het schuldige voedingsmiddel identificeren en schrappen en voedingssupplementen toevoegen? En pas als dat niet werkt teruggrijpen op medicijnen?

Dus zolang artsen ADHD niet op deze manier leren herkennen en behandelen, kunnen ouders zichzelf scholen en een dokter zoeken die ze kan helpen om op deze manier aandachtsstoornissen te benaderen en behandelen. Hoewel een deel van de kinderen niet geholpen zal zijn met een op voeding gebaseerde benadering, zal volgens het Nederlandse onderzoek toch een groot deel van de kinderen wel gebaat zijn bij een verandering in voedingsgewoonten. Het enige nadeel is dat een dieet gebaseerd op het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen niet zo gemakkelijk is als elke dag even een pil slikken. Toch zullen veel van degenen die uiteindelijk medicijnen innemen er ook er baat bij hebben als ze hun voeding onder de loep nemen en bepaalde supplementen slikken.

Welke drie voedingsmiddelen worden het vaakst genoemd in samenhang met ADHD-achtige symptomen?

Melkproducten
Volgens Doris Rapp, arts, schrijver van ‘Is this your child?’ en ‘The impossible child’, staat zuivel bovenaan de lijst van levensmiddelen die gedrags- en aandachtsproblemen kunnen veroorzaken. Andere tekenen, die erop kunnen wijzen dat uw kind problemen zou kunnen hebben met zuivel, zijn bedplassen (na de peutertijd), astma, driftbuien, veelvuldige ontstekingen van oren, bovenste luchtwegen of bijholtes en vocale tics of keelschrapen.

Note Lia: Veel mensen (volwassen en kinderen) hebben geen melk intolerantie maar een intolerantie voor gepasteuriseerde zuivelproducten. Als men rauwe melk, zo bij de boer vandaan, gaat gebruiken blijken er helemaal geen problemen meer te zijn. Nog gezonder is het om van die rauwe melk zelf kefir en/of yoghurt te maken. Gefermenteerd biedt het nog meer voordelen. Als de rauwe melk ook niet goed valt is het zaak om meer maagzuur aan te maken, eiwitten worden in de maag verteerd.

Tarwe en gluten
Volgens het boek ‘Dangerous Grains’, geschreven door James Braly (MD) en Ron Hoggan (MA), ‘…vertoont ongeveer 70% van de kinderen met onbehandelde coeliakie precies dezelfde afwijkingen in hersengolfpatronen als diegenen die de diagnose ADD hebben gekregen. Stemmingsstoornissen – inclusief agressie, boosheid, pesten en prikkelbaar gedrag – komen ook veel voor bij glutenintolerantie.’

Kleurstoffen en additieven
Elk jaar wordt wel 15 miljoen pond kleurstoffen aan voedsel toegevoegd, waarvan vele direct op de markt gebracht worden voor kinderen in de schoolleeftijd. Kleurstoffen zijn in verband gebracht met gedragsproblemen, hyperactiviteit, allergische reacties en zelfs sommige kankersoorten. Een onderzoek dat in 2007 in The Lancet is gepubliceerd concludeerde dat kleurstoffen in voedsel hyperactiviteit bij kinderen verergerden. Gebaseerd op dit onderzoek verbood de Britse regering het gebruik van kleurstoffen in voeding, en alle voedingsmiddelen in Europa die kleurstoffen bevatten moeten op het etiket vermelden dat de stof ‘een nadelig effect op de activiteit en aandacht bij kinderen’ kan hebben.

Bij ADHD zijn dit de drie meest voorkomende stoffen om rekening mee te houden, maar er zijn nog een aantal andere stoffen die focus- en aandachtsproblemen zouden kunnen veroorzaken – zoals glucose-fructosesiroop/suiker, pesticiden, kwik, soja, eieren, mais – om er maar eens een paar te noemen.

Hoe kan voedselintolerantie ADHD-achtige verschijnselen veroorzaken?
De schuld zou best eens bij overgevoeligheid voor bepaalde voedingsstoffen kunnen liggen. De meeste voedingsstoffen worden in de bloedbaan opgenomen vanuit de dunne darm. Het eten van voedsel waarvoor het lichaam overgevoelig is kan schade aan de dunne darm veroorzaken, wat kan leiden tot problemen met de opname en de werkzaamheid van voedingsstoffen. Andere redenen voor een tekort aan voedingsstoffen kunnen zijn: erg kieskeurig eten of een voedingspatroon hebben met veel bewerkte voedingsmiddelen, waarin te veel macro- en micronutriënten ontbreken. Enkele van de tekorten aan voedingsstoffen die het vaakst voorkomen bij kinderen met ADHD zijn:

Omega-3 vetzuren
De hersenen zijn voor meer dan 60% opgebouwd uit vet, dus voeding moet genoeg gezonde vetten bevatten om het brein in staat te stellen om goed te functioneren. Een van de belangrijkste soorten vet voor de hersenen is omega-3 – de zogenaamde essentiële vetzuren. Essentieel betekent dat ons lichaam ze niet zelf kan maken, dus moeten ze via het eten binnenkomen. Een onderzoek uit 1996 van de Purdue University toonde aan dat kinderen met leer- en gedragsproblemen lagere niveaus van omega 3 DHA (Docosahexaeenzuur) in hun bloed hadden. Omega-3 vetzuren kunnen worden gevonden in vis zoals zalm, tonijn en sardines; in noten; in sommige zaden zoals chiazaad en in visolie.

B vitamines
B vitamines, ook bekend staand als antistress vitamines, zijn belangrijk voor energie, de slaapcyclus en de stofwisseling. B-vitamines zijn ook nodig voor de vorming van belangrijke chemicaliën in de hersenen, de zogenaamde neurotransmitters. Omdat ze wateroplosbaar zijn, worden B-vitamines niet lang opgeslagen in ons lichaam – dus kunnen ze heel gemakkelijk uitgeput raken. Twee van de B-vitamines zijn vooral belangrijk voor de werking van onze hersenen:

Vitamine B6
Nodig voor de synthese van dopamine, serotonine en noradrenaline – hersenchemicaliën die de slaapcyclus en aandacht/focus reguleren. Uit onderzoek3 blijkt dat suppletie van vitamine B6 met magnesium resulteerde in verminderde hyperactiviteit van het centrale zenuwstelsel.

Hoewel Vitamine B6 wateroplosbaar is, is het ook de enige B-vitamine die zich kan ophopen en die mogelijk kan leiden tot permanente zenuwschade, indien het gedurende lange tijd in een te hoge dosis wordt ingenomen. Als je hoge doseringen vitamine B6 neemt is het verstandig om een Voedings- of Gezondheidsdeskundige te raadplegen. Neem dus niet te veel B6 in.

Vitamine B12
is nodig voor de synthese van aminozuren die de concentratie bevorderen. Een tekort aan B12 kan ervoor zorgen dat kinderen hyperactief of angstig worden en het kan obsessief gedrag veroorzaken. Indien het een groot tekort betreft kan het leiden tot pernicieuze anemie en ernstige neurologische problemen. Vitamine B12 kan alleen door bacteriën worden gevormd – daarom komt een tekort veel voor bij mensen met voedselovergevoeligheden of spijsverteringsproblemen. En daarom zal het B12 niveau verbeteren als deze problemen worden geïdentificeerd en verholpen. Probiotica zijn ook gunstig voor het verbeteren van de darmbacteriën (zie verderop in dit artikel).
Hoewel Vitamine B6 en B12 van groot belang zijn bij het behandelen van ADHD, raad ik altijd aan om alle B-vitamines tegelijk te nemen als een volledig complex, omdat ze samen de beste synergetische werking hebben

Magnesium
Naar schatting 70% van de bevolking, en tot wel 95% van de kinderen met ADHD, zou een magnesiumtekort kunnen hebben. Magnesium staat bekend als het kalmerende mineraal en onderzoek toont aan dat bij magnesiumsuppletie kinderen soms minder hyperactief worden. Uit onderzoek is ook gebleken dat magnesium een bewezen effect heeft bij het Gilles de la Tourette-syndroom, wat samen met ADHD kan voorkomen. Als het vierde meest voorkomende mineraal in ons lichaam, speelt magnesium ook een grote rol in meer dan 300 biochemische processen – zoals het opbouwen van sterke botten, de zenuwfuncties, het reguleren van de bloeddruk en de lichaamstemperatuur en het ontspannen van de spieren (inclusief het hart). Magnesium is belangrijk voor gezonde botten omdat het helpt om calcium naar de botten te brengen. Ook is het belangrijk voor de synthese van vitamine D. Calcium veroorzaakt spiersamentrekkingen, terwijl magnesium de spieren in staat stelt te ontspannen. Een verhoogd calcium- of verlaagd magnesiumniveau kan ervoor zorgen dat spieren aangespannen blijven. Een laag magnesiumniveau hangt samen met verstopping, het rusteloze-benen-syndroom, slaapproblemen, migraine, ADHD/hyperactiviteit, spiertrekkingen in voeten of ogen, spierkrampen/pijn, prikkelbaarheid en zelfs een verhoogd risico op hartziekten of een beroerte.

Zink
Te weinig zink kan leiden tot langzame groei, verlate puberteit en kieskeurig eten, en het hangt ook samen met aandachtsproblemen. ADHD medicijnen kunnen het zinkniveau ook uitputten. Uit een onderzoek dat in 2011 in ‘The Journal of Child and Adolescent Psychopharmacology’ verscheen, bleek dat zinksuppletie ertoe leidde dat 37% minder amfetamine nodig was in vergelijking met diegenen die amfetamine plus een placebo kregen. Zink leek de effectiviteit van de amfetamine te verbeteren, zodat een lagere dosis nodig was om het gewenste resultaat te bereiken. Onderzoek heeft aangetoond dat er een positief verband bestaat tussen zinksuppletie en gedragsverbetering.

Probiotica
Een evenwichtige darmflora is voor iedereen zeer belangrijk in verband met een goed immuunsysteem en een gezond gewicht, maar het is ook van belang ook voor onze hersenen en mentale gezondheid. Onze darmen en hersenen zijn dicht met elkaar verweven via de nervus vagus, die de primaire route is voor het overbrengen van signalen van de darmen naar de hersenen en andersom. Als onze darmen uit balans zijn, zullen we minder goed in staat zijn de neurotransmitters te produceren die onze hersenen nodig hebben voor focus, geheugen en aandacht.

Goede kwaliteit Multivitamine
Bij sommige kinderen met voedselintolerantie kan de dunne darm beschadigd zijn, waardoor ze problemen met de opname van voedingsstoffen kunnen ondervinden, dus zelfs als ze een multivitamine nemen of een zeer goed dieet volgen, kan het zijn dat ze toch tekorten hebben.

Een voedsel-eliminatiedieet kan, als het niet goed wordt uitgevoerd of onvoldoende wordt aangevuld met supplementen, zelf weer resulteren in tekorten aan voedingsstoffen. Daarom is het raadzaam om te werken met een voedingsdeskundige of een gekwalificeerde gezondheidsdeskundige als je ADHD wilt aanpakken via een voedingsprogramma. Een voedsel-eliminatiedieet is één manier om te bepalen of er gevoeligheden zijn, maar er zijn ook tests waarmee dat bepaald kan worden.

Er zijn nog andere stappen te ondernemen voordat je je toevlucht neemt tot medicijnen – zoals het laten doen van een volledige neurotransmitter test. Daarvoor is slechts nodig dat je eenmalig je urine inlevert, waarna aan de hand van het resultaat een aminozuurpoeder of een crème wordt gemaakt, specifiek op de persoon afgestemd, om de neurotransmitter-problemen specifiek aan te pakken en opnieuw in evenwicht te brengen.

1. http://www.nytimes.com/2013/10/20/magazine/the-not-so-hidden-cause-behind-the-adhd-epidemic.html
2. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(10)62227-1/abstract
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15466962

Bovenstaande tekst komt van de site van Juglen Zwaan.
———-

GAPS BOEK VERTALING NAAR NEDERLANDS
Het boek van Dr. Natascha Campbell-McBride, Gut and Psychology Syndrome (GAPS) is vertaald naar het Nederlands, je kunt het hier bestellen.

Meer en meer onderzoek laat zien dat een verstoorde darmwerking en daarmee een verstoord immuunsysteem aan de basis ligt van veel ziekten en klachten. Het GAPS dieet boek is dan ook interessant voor iedereen die graag meer wil weten over darmgezondheid. Het boek is speciaal interessant voor 4 groepen mensen:

1) Iedereen die te maken heeft met klachten en aandoeningen die met het functioneren van je hersenen te maken hebben, zoals:
*Autisme
*ADHD
*ADD
*Dyspraxie
*Dyslexie
*Schizofrenie (psychosen)
*Depressie
*Migraine
*Etc.

In het boek staan twee aparte hoofdstukken over epilepsie en eetstoornissen, zoals anorexia en boulimia.

2) Iedereen met klachten en ziekten die te maken hebben met een verstoord immuunsysteem, zoals:
*Eczeem
*Astma
*Allergieën en voedsel-overgevoeligheid
*Hooikoorts
*Etc.

3) Iedereen met darmklachten en darmziekten, zoals:
*Prikkelbare Darm Syndroom (spastische darm)
*Chronische diarree
*Verstoppingen (obsitaptie/constipatie)
*Ziekte van Crohn
*Colitis Ulcerosa
*Coeliakie (vooral als je niet voldoende herstelt op een glutenvrij dieet)
*Lekke darm (leaky gut)

4) Iedereen met een auto-immuunziekte of een ziekte met een sterke auto-immuuncomponent, zoals:
*Reuma: verschillende soorten, denk aan ziekte van Bechterew, syndroom van Sjögren, Reumatoïde Artritis, fibromyalgie, etc.
*Psoriasis
*Blaaspijnsyndroom
*Diabetes type 1
*Endometriose
*Ziekte van Grave
*Hashimoto’s
*Lupus
*Ziekte van Lyme (chronisch)
*Ziekte van Menière
*MS
*PANDAS
*Vitiligo
*Etc.

Lees hier meer over de vertaling van dit boek.

Een goed boek over magnesium:

Magnesium’ van Marianne Mousain-Bosc
Uit de serie ‘Anders denken’.
Deze Franse kinderarts, tevens magnesiumspecialiste, vertelt hoe zij op een spectaculaire manier het dagelijks leven van hyperactieve, autistische, epileptische en spasmofiele kinderen en volwassenen heeft verbeterd met een behandeling op basis van magnesium, een “vergeten” mineraal, maar desondanks doeltreffender en veiliger in gebruik dan vele andere medicijnen zoals bijv. Ritalin.
Klik op het boek om te bestellen.

‘Dyslexie voor mummies’ van  Tracey Wood en Katrina Cochrane 
Hoewel het de meest voorkomende leerstoornis is, wordt dyslexie vaak niet erkend en lastig gevonden. Met Dyslexie voor Dummies sta je er niet alleen voor! Dit is de vriendelijke gids voor ouders en verzorgenden van kinderen met dyslexie en natuurlijk voor iedereen die zelf met dyslexie te maken heeft. Het boek laat zien hoe je dyslexie kunt herkennen en vertelt hoe je er van de jonge tot de volwassen leeftijd mee kunt omgaan. Bovendien helpt het je om te beslissen wanneer je kind getest moet worden en biedt het handreikingen voor scholen en lesprogramma’s die speciaal gericht zijn op leerstoornissen. Klik op het boek om te bestellen.

Kinderen met ADHD of een andere soortgelijke stoornis hebben vaak een magnesium en vitamine B6 tekort. Epilepsie is veelal een magnesium en B6 tekort.

Ook spelen vaccinaties een belangrijk rol bij deze stoornissen. Mede het hoge suikerverbruik en het eten van ‘voeding’ met kleur-, smaak- en conserveermiddelen.
———-

Persoonlijk denk ik dat de grens steeds lager wordt wanneer bepaald gaat worden of een kind ADHD heeft, wanneer het een stempel opgedrukt krijgt. Een actief kind wordt al gauw als druk beschouwd. Dat kan ook zijn na het eten van veel snoep of andere ‘voeding’ die niet gezond is en hyperactiviteit opwekt.

Zorg ervoor dat jouw kind gezond eet, geen voeding uit pakjes en zakjes maar vers klaargemaakt, het liefst biologisch zodat je weet dat het zonder pesticiden en/of kunstmest heeft kunnen groeien. En geef je kind gezonde vetten te eten: kokosolie, roomboter, volle zuivel, slagroom, creme fraiche, clotted cream, eieren (rauw, gekookt, gebakken), orgaanvlees, vet vlees, vette vis, rauwe melk, kefir, yoghurt etc…..
Dit is hersenvoer en kan alleen maar voor een rustig(er) kind zorgen.

Vermijdt frisdranken, sportdrankjes, vruchtensappen, snoep, koek, snacks, tarwe, gluten, gepasteuriseerde melk/karnemelk, etc. Geef het liever een stuk (zuur) fruit: zure appel, besjes, kiwi, sinaasappel etc…. 

Op het forum staan diverse verhalen te lezen van mensen met kinderen die overgeschakeld zijn op de voeding volgens de richtlijnen van Weston Price en dat daarna die kinderen zoveel vooruit gegaan zijn. Van bijzonder druk naar rustig maar ook van rustig/apathisch naar belangstellend en leergierig. Ook motorisch ‘gestoorde’ kinderen worden ‘handiger’. Dus er is zeker hoop als je een kind hebt dat een stoornis heeft. Er staat zelfs een verhaal van iemand waarvan haar zoontje op een gegeven moment zonder bril kon.
Ook kan het helpen om je kind bij een goede homeopaat te laten ontstoren, of bij iemand die bioresonantie toepast.

Kijk bij juiste voeding wat jij en je kind(eren) zou moeten eten om (terug) gezond te worden. Te leven zonder ADHD, ADD, DOS, autisme, dyslexie, epilepsie etc….
Ook zijn vitamines zeer belangrijk, vooral de vetoplosbare vitamines A, D, E en K
Levertraan kan een hele goede toevoeging zijn vanwege de vitamines A en D, vooral voor kinderen in de groei is levertraan heel belangrijk.
Vitamine C kan een hele goede bijdrage leveren om te herstellen van een stoornis, zowel de wateroplosbare vitamine C (rozenbottelpoeder, acerolapoeder) als de vetoplosbare vitamine C (in orgaanvlees, fruit en ascorbylpalmitaat)

Ascorbylpalmitaat altijd met vet innemen, bijvoorbeeld yoghurt. Als je een vetoplosbare vitamine C inneemt gebruik dan ook een wateroplosbare vitamine C. De wateroplosbare wordt door het lichaam/organen opgenomen, de vetoplosbare gaan direct naar de hersenen, deze vetoplosbare vitamine C kan nl. door de hersenbloedbarrière heen en daar goed werk verrichten.
———-

CH = congenitale hypothyreoiderie = aangeboren trage schildklier.
Motorische storingen en onhandigheid/klunzig gedrag zijn schildkliergerelateerd. Bij kinderen met een ontwikkelingsachterstand kan de oorzaak hiervan zitten in te weinig absorptie van magnesium door het lichaam van de moeder tijdens de zwangerschap. 

De darmen staan in verbinding met de hersenen, heel je darmen en je heelt je hersenen. 

Ritalin is een kiddie drug. Een volwassene mag niet autorijden als hij ritalin gebruikt, zegt dat niet genoeg? Bij een volwassene zijn de hersenen volgroeid, bij een opgroeiend kind nog niet, en dan past men drugs toe, te gek voor woorden.
———-

Dyslexie en dyspraxie en alle andere zaken die fout gaan in de hersenen (bijv. ADD/ADHD) zijn een teken van ondervoede hersenen. De hersenen draaien op verzadigd vet, cholesterol, eiwitten en mineralen, dus dat is wat je moet eten. Aan de omega-3 kant draaien de hersenen op DHA, aan de omega-6 kant draaien ze op arachidonzuur. Waarom dan met dubieuze visolie aankomen als je ook gefermenteerde levertraan (DHA) en orgaanvlees (arachidonzuur) kunt consumeren?

Voor wat betreft magnesium, dit artikel van de Amerikaanse WAPF bevat een overzicht van magnesiumrijke voedingsmiddelen. Hieruit blijkt dat voedsel uit de zee het rijkst is aan magnesium. Niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat magnesium het derde mineraal in de zee is, na natrium en chloor.
Mike
——

Voedselbronnen van magnesium
Als landbouwgronden goed gemineraliseerd zijn dan zijn groene bladgroenten, zaden, noten en volle granen vrij goede bronnen van magnesium. Echter bepaalde voedergewassen die in het wild groeien springen er echt uit zoals brandnetels (860 mg per 100 gram) en vogelmuur (529 mg per 100 gram), ze voegen veel tonicum en fysiologische voordelen toe aan voedsel voor zowel mens als vee vanwege hun hoge mineralen gehalte. Kelp, een oude bewoner van de zee, bevat spectaculaire niveaus net zoals de meeste zeegroenten. Vergeet niet dat ze voortdurend baden in een oplossing waaraan het derde meest voorkomende mineraal, magnesium niet ontbreekt. En authentiek, ongeraffineerd zeezout is een zeer goede bron van magnesium samen met mineralen en spoorelementen. Dagelijks gebruik van bottenbouillons is een andere uitstekende bron van mineralen, waaronder magnesium, in een zeer goed opneembare vorm.

Hou er rekening mee: als je vitamines inneemt dat je ook mineralen en vetten tot je neemt. Zonder vetten worden mineralen niet opgenomen en zonder mineralen worden vitamines niet opgenomen. Magnesium zorgt trouwens ook voor een hoger vitamine D gehalte.
——

ALLES is te herstellen, het enige wat nodig is, zijn de juiste bouwstoffen uit voeding en tijd. Het woord ‘kuur’ verwijst naar een tijdsperiode, een ‘chronische’ (chronmos = tijd) heeft simpelweg meer tijd nodig om te genezen en een ‘patient’ is een geduldige.
Mike
——

Onderstaande stuk van Tanja (forum) verwoord een gedachte die ik ook heb:

Ik plaatste laatst op mijn fb pagina een artikel over dieet en ADHD, en kreeg de volgende reactie van een lezeres:

Ik heb een zoon met ADHD/autisme. deze kinderen hun smaak en reuk orgaan is veel sterker ontwikkeld dan dat van gewone mensen. het is niet zo eenvoudig om tegen je kind te zeggen dat het vanaf nu dit of dat moet eten. erger me bijgevolg ook altijd aan dergelijke artikels. het is heel gemakkelijk om te zegen dat je kind vanaf nu geen snoep meer krijgt, maar de “gezonde” voedingsmiddelen ” moet eten. uit ervaring weet ik echter dat dit in de praktijk dik tegenvalt. dus wetenschappers : praat niet over zaken waar je totaal geen verstand van hebt. je weet pas echt hoe het is als je een kind hebt met die problematiek. is ook zeer vernederend en ontmoedigend voor de ouders van dergelijke kinderen. iedereen geeft je het gevoel dat je totaal verkeerd bezig bent, maar als je een kind hebt met dergelijke problemen dat op 11-jarige leeftijd amper 29 kilo weegt, dan doe je er alles voor om te zorgen dat je kind niet nog meer afvalt en enkele kilootjes wint, ook al is het dan op een”ongezonde” manier. berichten over hoe het eigenlijk zou moeten maken ouders van dergelijke kinderen dan ook depressief en stroken niet met de werkelijkheid!

Ik begrijp heel goed dat deze ouders het moeilijk hebben, maar dat geldt, in mindere mate, voor alle ouders. Je maakt je niet populair met het verbieden van snoep nee, en dit eindigt misschien in en driftbui of erger, maar uiteindelijk ben je als ouder verantwoordelijk voor de gezondheid van je kind. In plaats van deze informatie aan te grijpen als kans op verbetering, schiet men in de verdediging.

Ik begrijp dat dit ook op dat forum werd gedaan met de informatie over homeopathie. Vaak ligt het echter niet aan de manier waarop het wordt gebracht. Al zou je het heel aardig overbrengen, mensen willen niet altijd geholpen worden als dat betekend dat ze zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen. Dit betekend dat ze het zonder de vertrouwde ‘experts’ moeten stellen en van het geijkte pad moeten afwijken.

Ik zie het zo, mensen die echt geholpen willen pakken alle informatie met beide handen aan, ook het niet mooi ‘verpakt’ wordt.
Tanja
——

Over de drug Ritalin
Ritalin is gemaakt van methylfenidaat, een stof die lijkt op amfetamine. Het wordt onder verschillende namen verkocht zoals Concerta, Equasym, Medikinet en Ritalin. Het middel werkt bij gewone gebruikers als een pepmiddel en wordt daarom als drug gebruikt in de party- scene en valt mede daarom onder de opiumwet. Methylfenidaat werkt na een half uur. Ritalin blijft drie tot vier uur werkzaam, Concerta acht tot twaalf uur. Het is daarom belangrijk om het middel op gezette tijden in te nemen. Wordt het niet op tijd ingenomen dan treedt een afkick of rebound effect op waarbij de te bestrijden ADHD verschijnselen in heviger mate terugkomen. Omdat Ritalin iedere drie tot vier uur stipt op tijd moet worden ingenomen geeft dit juist bij kinderen vaak problemen.

Vertraagde pubertijd
Nadelige effecten zijn geconstateerd zoals vertraagde pubertijd, achterblijvende groei, gewicht toename en borstvorming bij jongens. In Amerika wordt gebruik door kinderen onder de zes jaar afgeraden vanwege een verhoogde kans op kanker. Daar wordt ook een waslijst aan mogelijke negatieve bijeffecten gerapporteerd zoals: koorts, huiduitslag, afsterven van bloedvaten, nervositeit, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid, verlies aan eetlust, soms uitmondend in anorexia nervosa, hoofdpijn, onregelmatige hartslag en variërende bloeddruk, buikpijn, geestelijke verslaving, depressies en psychoses. In Amerika bezoeken evenveel kinderen de eerste hulp ten gevolge van een overdosis Ritalin als volwassenen met een overdosis cocaïne. Bron