Voeding is gezondheid.nl

 

Darmen

Juiste voeding om je lichaam te helen en je darmen te versterken:
*Granen-zetmeel-suikers weglaten en alleen de juiste koolhydraten nemen, 50 a 100 gram drooggewicht: honing, glutenvrije granen (witte rijst, quinoa, boekweit, gierst, amarant) groenten (gekookt/gewokt/gestoomd).
*Vet inname verhogen d.m.v. dierlijke verzadigde vetten: Roomboter, zuivel, vlees, vis
*Levertraan ev. in combinatie met boterolie (vitamine A en D, omega 3)
*Sole / ongeraffineerd Keltisch zeezout
*Verkeerde vetten/oliën weglaten/weggooien (o.a. margarines, maisolie, zonnebloemolie)
*Geen voeding meer uit pakjes, lees: zonder E-nummers. Dus echte voeding.
*Vitamine C
*H2O2
*Niet liters water gaan drinken, dat verdunt het maagzuur en de spijsverteringssappen.

Probiotica voor de darmen:
melk - kefir - yoghurt - kombucha

Geen probiotica maar wel erg goed voor darmen:
Beestenbottenbouillons
GAPS dieet
Bieten Kvas

-----------
Medicinale cannabis/wietolie en de ziekte van Crohn

Medicinaal gebruik van cannabis heeft verlichting gegeven bij de volgende ziektebeelden en lichamelijke ongemakken: Anorexia nervosa, ADHD, astma, autisme, ziekte van Crohn, chronische pijn, depressie, posttraumatische stress, obsessief-compulsief syndroom (smetvrees etc.), angstaanvallen, epilepsie, glaucoom, gebrek aan eetlust, impotentie, hoge bloeddruk, overspannenheid, migraine, multiple sclerose, reuma, schizofrenie slapeloosheid, spierspasmen, stress, Tourette syndroom, kanker, borderline, tabaksverslaving, en als anti-emeticum ter bestrijding van misselijkheid na bestraling en/ of gebruik van medicijnen.  Lees hier verder.....

----

Hirudo therapie helpt bij veel klachten/kwalen

 1. rugpijn (o.a. pijn met of zonder uitstraling, hernia, slijtage, fibromyalgie)

 2. hoofdpijn (o.a. migraine, whiplash, meniere, spannings- en clusterhoofdpijn)

 3. RSI (CANS) (o.a. pijn in de nek, schouder, arm of hand)

 4. reuma (alle vormen van gewrichtsontstekingen)

 5. sportblessures ( o.a. golf-, tennisarm, voetbalknie, rugblessures)

 6. hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, hartinfarcten

 7. preventieve behandeling

 8. MS

 9. Ziekten van de wervelkolom

Lees hier verder......

----

GAPS BOEK VERTALING NAAR NEDERLANDS


Het boek van Dr. Natascha Campbell-McBride, Gut and Psychology Syndrome (GAPS) is vertaald naar het Nederlands, je kunt het hier bestellen.

Meer en meer onderzoek laat zien dat een verstoorde darmwerking en daarmee een verstoord immuunsysteem aan de basis ligt van veel ziekten en klachten. Het GAPS dieet boek is dan ook interessant voor iedereen die graag meer wil weten over darmgezondheid. Het boek is speciaal interessant voor 4 groepen mensen:


1) Iedereen die te maken heeft met klachten en aandoeningen die met het functioneren van je hersenen te maken hebben, zoals:

 1. Autisme

 2. ADHD

 3. ADD

 4. Dyspraxie

 5. Dyslexie

 6. Schizofrenie (psychosen)

 7. Depressie

 8. Migraine

 9. Etc.


In het boek staan twee aparte hoofdstukken over epilepsie en eetstoornissen, zoals anorexia en boulimia.


2) Iedereen met klachten en ziekten die te maken hebben met een verstoord immuunsysteem, zoals:

 1. Eczeem

 2. Astma

 3. Allergieën en voedsel-overgevoeligheid

 4. Hooikoorts

 5. Etc.


3) Iedereen met darmklachten en darmziekten, zoals:

 1. Prikkelbare Darm Syndroom (spastische darm)

 2. Chronische diarree

 3. Verstoppingen (obstipatie/constipatie)

 4. Ziekte van Crohn

 5. Colitis Ulcerosa

 6. Coeliakie (vooral als je niet voldoende herstelt op een glutenvrij dieet)

 7. Lekke darm (leaky gut)


4) Iedereen met een auto-immuunziekte of een ziekte met een sterke auto-immuuncomponent, zoals:

 1. Reuma: verschillende soorten, denk aan ziekte van Bechterew, syndroom van Sjögren, Reumatoïde Artritis, fibromyalgie, etc.

 2. Psoriasis

 3. Blaaspijnsyndroom

 4. Diabetes type 1

 5. Endometriose

 6. Ziekte van Grave

 7. Hashimoto’s

 8. Lupus

 9. Ziekte van Lyme (chronisch)

 10. Ziekte van Menière

 11. MS

 12. PANDAS

 13. Vitiligo

 14. Etc.

-----------

Bij darmproblemen kun je vaak minder goed vlees en/of vis en andere dierlijke verzadigde vetten verteren. Hierdoor krijg je het gevoel dat je beter geen vlees e.d. kunt eten. Je wordt dan eigenlijk een gedwongen vegetariër.

Hieronder een reactie van Mike n.a.v. een vraag op het forum wat hij bedoelt met ‘verplichte vegetariër’.

Dit betekent dat je lichaam niet in staat is dierlijke eiwitten goed te verteren, als gevolg van te weinig maagzuur, inderdaad gepaard gaande met rottingsprocessen, zoals eerder genoemd werd. Hierdoor moet je wel vegetarisch eten, je hebt geen keus. De term 'gedwongen vegetariër' is wellicht beter. Dries stelt dat vleesconsumptie per definitie leidt tot rottingsprocessen in de darmen. Als je je baseert op zijn onevenwichtige protocol wel, ja! Food en Mood bewijst dat zijn protocol juist rottingsprocessen in de hand werkt door een hoge consumptie van onverteerbare plantenvezels. Overigens is de oorzaak van te weinig maagzuur stress en dus bijnieruitputting. Het lichaam investeert niet in voedselvertering als het onder chronische stress staat. Daarnaast wordt het spijsverteringsstelsel onvoldoende 'getraind' op basis van plantaardig voedsel.

Hierdoor zet je de deur wagenwijd open voor te weinig maagzuur, candida en nier- en galstenen.

Mike
---------

Paardenmelk

Paardenmelk is heel goed inzetbaar bij huidproblemen en darmproblemen, lees hier meer.
---------

Een reactie van Mike op iemand die vragen heeft over histamine en slechte darmwerking. Hier speelt bijnieruitputting een belangrijke rol in:

Welkom, Marjolein! Jij heb een extreme variant van wat mij ooit ook mankeerde en waarom ik deze zoektocht naar gezondheid d.m.v. voeding ben aangegaan. Mijn klachten van weleer:

- veel, vaak en lang ziek
- voedselintoleranties en -allergieën
- permanent (365 dagen per jaar) neusverkouden
- hooikoorts, het ene jaar erger dan het andere
- slecht tegen fel licht kunnen
- overal jeuk op mijn lichaam
- onrustig en opvliegerig

Al deze klachten kun je samenvatten onder de noemer histamine. Wat de bijnieren hiermee te maken hebben is dat de bijnieren een histamine-oplossend enzym produceren genaamd histaminase. In het geval van verzwakte bijnieren gebeurt dit te weinig en krijg je dus overmatige histaminereacties. Sowieso horen je bijnieren het immuunsysteem (histamine is een immuunreactie) binnen de juiste proporties te houden d.m.v. cortisol, want anders slaat je immuunsysteem op hol.

In jouw verhaal herken ik al deze verschijnselen, dus prioriteit nr. 1 is het ondersteunen van de bijnieren d.m.v. dierlijk bijnierextract. Hierover valt op dit forum ongelooflijk veel te lezen, incl. gebruikerservaringen. De zoekfunctie van het forum laat te wensen over, dus beter in Google 'bijnieren fatsforum.nl' of 'bijnieruitputting fatsforum.nl' of 'bijnierextract fatsforum.nl' typen.

Daarnaast is het van belang om je bijnieren te voeden met de juiste voeding. Alle hormoonklieren draaien op verzadigd vet, cholesterol, eiwitten en mineralen. Vette, dierlijke producten van de juiste kwaliteit (geen bio-industrie!) en Keltisch zeezout (www.keltischzeezout.com) dus. Pinklady waarschuwt terecht voor het feit dat je dergelijke zware voeding wel eens niet goed zou kunnen verteren en spreekt over 'GAPS-plus'. Dit is niets meer dan zo veel mogelijk vloeibare voeding in de vorm van beestenbottenbouillons (met gepureerd of flink mals gekookt vlees), yogurtsmoothies, melk- of waterkefir, rauwe melk, etc. Spijsvertering is niets anders dan vast voedsel vloeibaar maken, dus als je je voedsel al vloeibaar tot je neemt sla je de spijsvertering zo goed als over, waardoor deze rust krijgt en op basis van de geconcentreerde, vloeibare voedingsstoffen kan helen. De 'plus'-factor' zit hem in de toevoeging van glutenvrije granen (witte rijst, quinoa, gierst, boekweit, amaranth) om te voorkomen dat je te weinig koolhydraten binnen krijgt.

Jouw therapeut heeft gelijk om je gekookte groente aan te raden i.p.v. rauw, maar die volle granen gaan je echt niet helpen. De sennapeulen evenmin. En 4 stuks fruit per dag? Stop maar rigoureus met alle fruit, want modern, doorgekruist fruit komt neer op niets minder dan suikerwater.

Je bent in dit stadium ook gevoelig voor allerlei theorieën over voeding met betrekking tot jouw klachten. Ongetwijfeld zul je ook al terecht zijn gekomen bij de theorie van 'biogene aminen' en daaraan gekoppeld een histamine-arm of -vrij dieet. Didy van der Veer propageert deze theorie in Nederland. Dit is een heilloze weg. Uit jouw verhaal blijkt wat een vermijdingsstrategie teweegbrengt:

reageer nu ineens ook op wortel, appel, peer, terwijl deze niet histaminerijk zijn, maar ben allergisch voor boompollen in geringe mate en in erge mate allergisch voor graspollen… en dat geeft kruisreacties…

Eliminatiediëten maken je spijsvertering niet sterker, maar zwakker, zoals je nu zelf ook ervaart. Je moet niet wegvluchten van het probleem, maar het juist aangaan. Alle voedselintoleranties en -allergieën hebben te maken met bepaalde eiwitten in bepaalde voedingsmiddelen, in dit geval de biogene aminen. De oorzaak zit hem dus in een slechte eiwitvertering. Deze eiwitten vermijden lost wellicht de triggers (symptomen) op, maar de oorzaak zit hem in te weinig maagzuur.

Eiwitten zijn de grootste moleculen in ons voedsel en ze lossen alleen maar op in een badje met zoutzuur (maagzuur). Je hebt dus te weinig maagzuur. En daarmee komen we weer uit bij...de bijnieren. Een van de klassieke symptomen van verzwakte bijnieren is te weinig aanmaak van maagzuur. Als het lichaam te weinig maagzuur heeft kan het eiwitten niet goed verteren en ontstaan er gist- en rottingsprocessen in de maag en darmen, met gasvorming tot gevolg (vandaar je opgezette buik). Indien er sprake is van te weinig maagzuur is er ook geen prikkel voor het lichaam om een hele dikke, stevige, beschermende slijmvlieslaag rondom de darmwand aan te leggen, die dient als een basische buffer tegen het uiterst zure en bijtende maagzuur. Als deze slijmvlieslaag alsmaar dunner wordt, worden de darmen vanzelf poreus of 'lek', waardoor er onverteerde eiwitdeeltjes rechtstreeks in het bloed terecht kunnen komen, die als indringers worden gezien en vervolgens immuunreacties uitlokken, zoals ontstekings- en histamine reacties.

Maagzuur is hydrochloride, vloeibaar chloor dus. In ons voedsel vinden we maar 1 bouwstof van maagzuur en dat is de chloride in natriumchloride, zout dus. Dit geeft het belang van Keltisch zeezout aan, dat behalve natrium en chloor ook het zeer kalmerende magnesium (het 3e element in zeewater) bevat en daarnaast nog zo'n 80 andere mineralen en spoorelementen. Als je natriumchloride consumeert valt dit gecombineerde molecuul uiteen in zijn oorspronkelijke componenten, natrium en chloor. De natrium gaat naar de bijnieren en de chloor naar het maagzuur (zou dit de basis zijn van het woord zout-zuur, omdat zout een bouwsteen is van maagzuur?). Met zout sla je dus 2 vliegen in 1 klap, want je heelt je bijnieren en je maakt meer maagzuur aan! Voor de darmwand is gelatine een nagenoeg identieke substantie als die beschermende slijmvlieslaag rondom de darmen, vandaar die helende, gelatinerijke beestenbottenbouillons.

Je moet het probleem bij de bron aanpakken en niet de hele tijd om de hete brij heen dansen, zoals je tot nu toe hebt gedaan op basis van wat 'experts' je hebben verteld. Het zal niet van vandaag op morgen gaan, maar er is geen enkele reden waarom je dit proces niet zou kunnen omkeren. Het is mij immers ook gelukt! Toegegeven, mijn klachten waren niet zo heftig als de jouwe, maar in jouw verhaal zie ik mezelf een aantal jaren later, als ik niet deze weg was ingeslagen. Heb geloof, geduld en vertrouwen in het zelfhelende vermogen van je lichaam en ondersteun het hierbij maximaal d.m.v. vloeibare voeding en bijnierondersteuning. Met een lange adem kom je er uiteindelijk, dat weet ik zeker!

Mike
---------
Het advies is om toch mondjesmaat je lichaam te laten wennen aan de verzadigde dierlijke vetten zoals:
Vlees, vis, roomboter, zuivelproducten: rauwe melk, kefir, yoghurt, slagroom, crème fraiche, kwark etc.
Van rauwe melk kun je kefir en yoghurt maken, wat door de fermentatie voor veel mensen beter verteerbaar is.
Ook ongeraffineerde extra vierge kokosolie kan veel goeds bijdragen aan je darmflora.
Verder kombucha, een fermentatiedrankje verkregen via een kombuchazwam.
Bovendien is je lever ook heel belangrijk voor een goede vetvertering, het orgaan bij uitstek.
Ik raad dan ook aan om
reinigingen voor de gal en lever te doen.

---------
Er is een link tussen de bijnieren en een maagzuurtekort, wat dan o.a. ook (via de spijsvertering en de darmflora nier- en gal/leverstenen kan vormen, lees hieronder maar (tekst van Mike):

De bijnieren en gal- en nierstenen
Erg belangrijk voor het voorkomen van gal- en nierstenen is de aanwezigheid van voldoende verteringssappen (maagzuur en galzouten) en enzymen in de lever en alvleesklier. Door bijnieruitputting en de daaropvolgende vertraging van de schildklier en daarmee weer de spijsvertering ontstaat er een tekort aan spijsverteringssappen en verteringsenzymen, waardoor overmatige cholesterolafzettingen verkalken en uiteindelijk gal- en nierstenen kunnen vormen.

Relatie tussen bijnieruitputting en maagzuurtekort:
Wel eens in de rouw gezeten? Een bekende uitdrukking is dan dat je 'geen hap door je keel krijgt'. De eetlust vermindert dus door stress. Naarmate je bijnieren verzwakken neemt je weerstand tegen stress af, je stressbestendigheid. Naarmate je stressniveau toeneemt zal het lichaam meer prioriteit geven aan het kalmeren van je gestel dan het verteren van voedsel, dat relatief veel energie kost. Als er minder prioriteit wordt gegeven aan de voedselvertering wordt er dus ook minder maagzuur aangemaakt.
Ziedaar de relatie tussen je bijnieren en te weinig maagzuur.

Verder wordt ons spijsverteringsstelsel te weinig 'getraind' a.g.v. de consumptie van zwaar bewerkt gemaksvoedsel dat vrijwel meteen in ons bloed terechtkomt, omdat het al helemaal kapot verhit is. Hierdoor komt onze spijsvertering in de problemen als er echt voedsel in gaat, want zo hard heeft hij nooit hoeven werken. Je hebt dan onvoldoende maagzuur om deze volwaardige voeding te kunnen verteren. We noemen dit dat 'zware kost' of 'machtig'. Een kwestie van trainen, zeg ik dan.

Hoe verhoog je je maagzuur en verbeter je je spijsvertering / darmflora?

Om meer maagzuur aan te maken:
Appelazijn opgelost in water (hiermee verhoog je je maagzuur - betere eiwitvertering)
Citroensap opgelost in water
cranberries / sap
Kombucha
Yoghurt-kefir
Ongeraffineerd Keltisch zeezout / sole

Juiste voeding om je lichaam te helen en je darmen te versterken:
*Granen-zetmeel-suikers weglaten en alleen de juiste koolhydraten nemen, 50 a 100 gram drooggewicht: honing, glutenvrije granen (witte rijst, quinoa, boekweit, gierst, amarant) groenten (gekookt/gewokt/gestoomd).
*Vet inname verhogen d.m.v. dierlijke verzadigde vetten: Roomboter, zuivel, vlees, vis
*Levertraan ev. in combinatie met boterolie (vitamine A en D, omega 3)
*Sole / ongeraffineerd Keltisch zeezout
*Verkeerde vetten/oliën weglaten/weggooien (o.a. margarines, maisolie, zonnebloemolie)
*Geen voeding meer uit pakjes, lees: zonder E-nummers. Dus echte voeding.
*Vitamine C
*H2O2
*Niet liters water gaan drinken, dat verdunt het maagzuur en de spijsverteringssappen.

Probiotica voor de darmen als:
Beestenbottenbouillons
melk - kefir - yoghurt
GAPS dieet

Bijnieruitputting en maagzuurtekort:
De bijnieren en candida
Door bijnieruitputting vertraagt de schildklier, waardoor je spijsvertering vertraagt. Je darmflora raken hierdoor uit balans, iets wat dysbiose wordt genoemd. Een tekort aan maagzuur levert een ongunstige omgeving op voor positieve darmbacteriën als de acidofilus en bifidum en een zeer gunstige omgeving voor de gistbacterie candida albicans, die zich kan ontpoppen tot een schimmel. Dit is eveneens logisch vanuit het perspectief van je lichaam. Candida wordt vaak als een boosdoener gezien die de oorlog verklaard moet worden, maar daarbij wordt over het hoofd gezien dat als het niet aan candida en andere opruimers van moeder natuur had gelegen je er nog veel
erger aan toe zou zijn. Je voedsel zou namelijk niet of onvoldoende verteerd worden en het zijn deze micro-organismes die door middel van rottingsprocessen alsnog voor de vertering zorgen.

Dat dergelijke rottingsprocessen brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, verstopping, gasvorming (winden, boeren) en stinkende ontlasting veroorzaken is voor ons heel vervelend maar het zou ons juist aan het denken moeten zetten over onze slechte gewoontes. Dit opruimwerk met behulp van micro-organismes is een
backup-mechanisme van onze spijsvertering. We moeten de schuld niet bij een darmschimmel leggen, maar bij onszelf. Het is rommel en gifstoffen waardoor ze aangetrokken worden, dus we moeten geen rommel en gifstoffen tot ons nemen. Daarnaast moeten we onze spijsvertering verbeteren zodat we werkelijk goede voeding ook werkelijk goed kunnen verteren. We hebben hiervoor gezonde bijnieren nodig en een schildklier die een optimale lichaamstemperatuur en een optimale stofwisselingssnelheid kan genereren.

--------------

In Eat Fat Get Thin schrijft Barry Groves over cellulose in planten:

Vanuit het perspectief van de darmen, moet de voeding niet overprikkelend werken.

Dit betekent allereerst het weglaten van laxeermiddelen als pruimen, vijgen en rabarber; het betekent het vermijden van scherp, schrapend afvalmateriaal, zoals zemelen; en het betekent ook dat je rauwe groenten en fruit niet uitperst, omdat dit, ironisch genoeg, een van de beste manieren is om al deze ellende in de hand te werken.

Om de meeste koolhydraten in de dunne darm opneembaar te maken en daarmee te voorkomen dat deze in grote hoeveelheden terechtkomen in de dikke darm, is het noodzakelijk om de celwanden af te breken, zodat de spijsverteringsenzymen erbij kunnen en de binnenste voedingsstoffen kunnen verteren.

Dit bereik je niet door er sap van te persen. Onder een microscoop is duidelijk zichtbaar dat plantencellen, zelfs na het persen, intact blijven en slechts ronddrijven in het vloeibare gedeelte van de plant. In deze vorm zijn ze nog altijd even onverteerbaar als in hun oorspronkelijke, rauwe vorm.

Mike
----------
Kefir en kombucha zijn bijzonder goede probiotica’s.
Enkele van de waardevolle voedingstoffen die de “paddenstoel” produceert zijn: probiotica, enzymen, glucoronic zuur, malic zuur, glyconic zuur, lactic zuur, butyric zuur and acetic zuur. Bovendien produceert hij vitamine C en vele B vitamines.
Lees hier meer........

-------

Cysten, poliepen, vleesbomen en andersoortige buitensporige weefselgroei zijn een soort 'vriendelijke kanker' a.g.v. zuurstoftekort op celniveau. Ozon voegt zuurstof toe en in een zuurstofrijke omgeving kunnen dit soort groeisel niet gedijen.

Mike

----------
Lees hier op de site van Ed hoe hij zichzelf heeft genezen van de ziekte van Crohn.

----------
Lees hier over de connectie tussen het GAPS dieet, darmen, autisme, psychische problemen......

----------
Om ziekten zoals kanker minder kans te geven, is een krachtig immuunsysteem van levensbelang. Bijna 80% van ons immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Om deze reden is het heel belangrijk de darmen zo goed mogelijk te behandelen. Een goede darmflora is daarom een must. Door slechte voeding weg te laten en goede te eten, kun je je darmflora versterken. De dunne darm heeft een andere flora dan de dikke darm. Je kunt een probioticum slikken of gefermenteerde voeding eten zoals zuurkool. Met name de dikke darmbacteriën zijn dol op voeding in de vorm van vezels. Groenten bevatten deze vezels.
© 2012 Lia Keizer

 

© 2012 Lia Keizer